ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ШИДА

Бројним активностима у Шиду обележен Дан ослобођења. Заслужним колективима и Радивоју Лазићу уручене 6. децембарске награде

Бројним активностима у Шиду обележен Дан ослобођења. Заслужним колективима и Радивоју Лазићу уручене 6. децембарске награде

У преподневним часовима 6. децембра на градском гробљу полагањем венаца почело је обележавање Дана ослобођења Шида у Другом светском рату. Поред представника општине Шид венце су положиле и делегације СУБНОР, Савеза резервних војних старешина, пензионера, Културно-образовног центра, Месне управе Шид, одреда извиђача ОШ "Сремски фронт". Краћим говором и освртом на дан ослобађања присутне је поздравио Сава Рошић, председник Општинске организације бораца.

После полагања венаца у сали биоскопа борце и остале госте поздравио је Срђан Малешевић, директор Културно-образовног центра и председник општине Мита Аврамов, а затим је приказан документарни филм од пре 32 године, ретроспектива збивања и развоја Срема у периоду од 1918. до краја 1973. под називом "Сремска црнице равна". Значајно место у филму заузима и општина Шид.

Након приказивања филма у холу биоскопа председник Аврамов је за све госте приредио пријем.  Колона учесника на шидском гробљуУ вечерњим часовима у сали биоскопа, поводом 62 године од ослобођења Шида одржана је свечана академија. Након химне "Боже правде" и минуте ћутања, посвећене погинулима за слободу, приказан је и филм о раду локалне самоуправе у другој години мандата.

Филмом су обухваћене активности на граничном прелазу Товарник, посете страних делегација Шиду, донације из Шведске, посете представника општине Шид, Немачкој и Словачкој, посета првом Сајму некретнина и инвестиција у Новом Саду, радови на путевима, уређење домова културе, представљање општине на сајту...  Пригодним говором председник општине Мита Аврамов подсетио је на време ослобађања Шида, а онда је овогодишњим добитницима 6. децембарске награде уручио признање.

За Техничку школу "Никола Тесла" награду је примио директор Јово Дрезга а за Културно уметничко друштво "Ђура Киш" Владимир Ђуња. За дугогодишње заслуге у области културе и информисања награду је добио Радивој Лазић, који се у име добитника захвалио.  

У завршном делу академије приказан је још један документарни филм под називом "Крвава месечина", аутора Срђана Малешевића, а у издању Културно-образовног центра и Сремске ТВ. То је филм посвећен свим жртвама рата, у коме су своја сећања казивали Цветанка Тубић и Ђорђе Симић, а др Жељко Фајфрић је из писаних материјала, који говоре о ратним данима у Шиду, износио најинтересантније делове.