ПРВО ЛУТКАРСКО ПОЗОРИШТЕ У СРЕМУ

Представом "Три прасета" и званично је у Шиду почело да ради Луткарско позориште, које ће деловати у оквиру Културно-образовног центра.

У ОКВИРУ КУЛТУРНО-ОБРАЗОВНОГ ЦЕНТРА

Малишани добили још једно место за разоноду. Припремљен богат репертоар луткарских представа

lutkarstvo.jpgПредставом "Три прасета" и званично је у Шиду почело да ради Луткарско позориште, које ће деловати у оквиру Културно-образовног центра.

Представа је одушевила најзахтевнију публику-децу. У појединим тренуцима "саживевши" се са радњом на сцени било је и спонтаних реаговања. Тако је у тренутку кад прасићи одбијају да помогну страшном вуку уследио коментар из публике - "тако ти и треба".

Уз смех, аплауз и грају из публике представа је окончана срећним завршетком. Све поменуто обећава да ће Луткарска сцена у згради старе штампарије бити радо посећено место малишана шидске општине. Али, како су то вече уживали, верујте на реч и старији посетиоци, сигурно ће и у будућим представама уживати и пратиоци малишана.

За сваку похвалу је идеја о стварању Луткарске сцене, прве у Срему, у склопу Културно-образовног центра Шид. Простор је мали, до 50 седишта, али управо због тога омогућава присутност са публиком која ће, по свему судећи, "учествовати" у креирању представе, па глумци морају бити спремни и за импровизовање.

Свечаност отварања започела је у ходнику у коме је постављена мала изложба лутака. Гостима се прво обратио режисер представе Цветин Аничић, а Луткарску сцену је званично отворио Срђан Малешевић, директор Културно-образовног центра.

Подсећамо наше читаоце да је режисер представе Цветин Аничић дипломирани глумац луткар, који ускоро завршава и Националну академију за позориште и филмску уметност у Софији (остао му је само дипломски рад). Како су текле припреме пред премијеру, каже:

- У августу је у Шиду у трајању од седам дана организован семинар, био је то својеврстан увод у отварање Сцене. Учесници су били из читаве Војводине, њих тридесетак, радионицу сам водио ја, а том приликом израђене су 54 лутке које ће се користити у нашем наредном раду. Представу "Три прасета" радили смо по бугарском тексту, а глумци су Игор Грекса, Александра Павлица, Марија Кузминац и Ивана Гајић. На тамбурицама су свирале Александра Человски и Дуња Ждињак. Сценографију је урадила Богданка Сопко из Новог Сада. На репертоару ће бити још "Нинџе корњаче", "Ивица и Марица", "Црвенкапа", "Пипи Дуга Чарапа" итд. Поред глумаца Аматерског позоришта "Бранислав Нушић", биће ту и глумци КУД - "Ђура Киш".

Директор Културно-образовног центра Срђан Малешевић задовољан изведеном представом наглашава:
- Надам се да ће простор Луткарске сцене заиста бити место на којем ће малишани из наше Општине проводити лепе тренутке. Верујем да ћемо успети успоставити сарадњу са образовним установама да наше представе буду посећиване, организовано и да ће петак и субота бити дани за које ће се знати да је то време резервисано за посету Луткарском позоришту.

Не можемо а да не поменемо да је простор у коме је смештено шидско Луткарско позориште заиста лепо уређено, захваљујући средствима Културно-образовног центра и ангажовању самих глумаца, тај мали простор одише топлином и присношћу. Ако не верујете, уверите се сами већ следећег викенда. Улазнице можете купити у књижари "Доситеј" у Културно-образовном центру.