РОМАН О РАТНИКУ СТЕФАНУ ШТИЉАНОВИЋУ

Под покровитељством Културно образовног центра и Под покровитељством Културно образовног центра и Народне библиотеке „Симеон Пишчевић” из Шида у недељу 2. децембра одржана је промоција књиге Ђорђа Јањат у недељу 2. децембра одржана је промоција књиге Ђорђа Јањатови’а под називом „Стаза сиге-ратник”.

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА НАЈНОВИЈЕ КЊИГЕ ЂОРЂА ЈАЊАТОВИЋА

promocija.jpgПод покровитељством Културно образовног центра и Народне библиотеке „Симеон Пишчевић” из Шида у недељу 2. децембра одржана је промоција књиге Ђорђа Јањатови’а под називом „Стаза сиге-ратник”.

Присутне у просторијама библиотеке, љубитеље књиге, поздравио је Срђан Малешевић, дирецтор КОС-а, наглаШавајући да је ова и неколико наредних промоција допринос делатника цултуре обележавању 6. децембра, Дана ослобођења Шида.

О књизи је говорио сам аутор, рецензент Светислав Ненадовић, затим профессор Радован Ђурчић и протојереј Ђорђе Воларевић. Исказано је признање аутору за уложени труд на прикупљању материјала и опису прилично непознатих делова историје.

Како у својој рецензији истиче Ненадовић посебан део романа посвећен је доласку главног јунака Стефана Штиљановића у Моровићу, са којим долазе многе српске породице чији потомци и данас живе у овом сликовитом месту на Студви и Босуту.

Стефан Штиљановић је стваран лик, а његова историјска појава везана је за 1527. годину. Као изузетно храбар и промућуран ратник стекао је звање кнеза, деспота и светитеља. Боравио је у Моровићу, Ораховици, Новиграду, Валпову. Био је врстан заповедник тих година и успео је да се одупре турским најездама. Ипак, 1543. године поражен је код Валпова.

Преминуо је у Шиклошу у Барањи. Из манастира Шишатовци, где сум у биле сахрањене мошти, 1941. пренесен је у Саборну цркву у Београду.