ТРИНАЕСТА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА

Ако вам се чини да је брзо прошло време од претходне ликовне колоније "На путевима Саве Шумановића" нисте погрешили. Последња је организована у јесен прошле године, али одлуком организатора, Културно-образовног центра Шид, убудуће ова манифестација ће се одржавати у пролеће.

НА ПУТЕВИМА САВЕ ШУМАНОВИЋА
kolonija.jpg

Ако вам се чини да је брзо прошло време од претходне ликовне колоније "На путевима Саве Шумановића" нисте погрешили. Последња је организована у јесен прошле године, али одлуком организатора, Културно-образовног центра Шид, убудуће ова манифестација ће се одржавати у пролеће.

Али, некако баш у инат, и овогодишња колонија, одржана од 14. до 18. априла протекла је по ружном, кишовитом времену.

На 13.-тој по реду колонији учествовало је једанаест сликара. Међу овогодишње учеснике колоније убрајамо Еву Рас, драмску уметницу, писца а од 1986. и ликовног ствараоца, затим Мила Дадиводића, председника Удружења наиваца у Србији, који је један од десет најбољих сликара наивне уметности у свету.

Ружно време опет је омело сликаре у намери да више буду ангажовани ван просторија Галерије. У току петодневног рада настале су лепе слике које су посетиоци имали прилику да виде на затварању овогодишње манифестације, коју је пригодним говором затворио директор КОЦ-а Срђан Малешевић.

- Тринаест година покушавамо и успевамо да негујемо ову лепу манифестацију, која је још један начин да сачувамо сећања на нашег познатог уметника. Од ове године учесници су и најперспективнији студенти ликовних академија из Београда и Новог Сада. Општина Шид, Галерија "Сава Шумановић" и Културно-образовни центар Шид чине много да се негује успомена на Саву и његова дела. Трудили смо се ових дана да будемо добри домаћини и надам се да ћете се у сећањима али и физички враћати у наш лепи мали град - учесницима колоније између осталог овим речима се обратио Малешевић.

Поред већ поменуте Еве Рас и Мила Давидовића били су ту и Душан Микоњић, академски сликар из Београда, Љубица Шакић, магистар из Београда, Јанко Кукучка, сликар из Шида и студент из Београда и Новог Сада, одабрани у сарадњи са њиховим деканима.?

- Свечаности затварања присуствују и Момчило Антонић, професор ФЛУ у Београду у пензији, који је био и декан, затим Драган Матић, шеф катедре за сликарство Академије уметности у Новом Саду. Специјални гост је Иванка Живковић, професор ФЛУ у Београду у пензији, која је више пута учествовала у раду ове колоније. Она је заслужна за реконструкцију куће Саве Шумановића и ја је с посебним поштовањем поздрављам - рекла је Јелена Ковинчић, водитељ програма на завршној свечаности, на којој је своје стихове рецитовала Сања Тиркајло, члан књижевног клуба "Филип Вишњић" а ученици средње музичке школе "Изидор Бајић" из Новог Сада извели су краћи програм.