ОПАСНОСТ ЗА ПРОЛАЗНИКЕ

На улицама града па и у најстрожем центру су уобичајена појава те представљају опасност за пролазнике и бициклисте, а нису ретки случајеви напада на грађане.

ХОЋЕ ЛИ БИТИ РЕШЕН ПРОБЛЕМ ПАСА ЛУТАЛИЦА У ШИДУ

sarplaninac.jpg

На улицама града па и у најстрожем центру пси луталице су уобичајена појава те представљају опасност за пролазнике и бициклисте, а нису ретки случајеви напада на грађане.

Хоће ли се по том питању нешто променити, односно да ли ће се псима луталицама онемогућити да слободно шетају градом, потражили смо одговор у ЈКП "Стандард".

- Овај проблем је доста сложена, а присутан је и у другим градовима. Наиме, да би се оформила зоохигијеничарска служба, потребна су веома велика средства с обзиром да је потребно испоштовати веома високе европске стандарде.

Реч је о непрофитабилној делатности и локална самоуправа није у могућности да то сама финансира - наводи Милена Петко, директорка ЈКП "Стандард".

Према њеним речима, потребно је наћи локацију изван града, изградити азил односно простор за смештај и држање паса са кавезима, њихово храњење, ветеринаре те обучено особље које би псе луталице са улица довозило у такав смештај те је потребно и посебно возило.

Изградња објекта и формирање и опремање зоохигијеничарске службе доста кошта те је потребно и касније финансирати ову делатност. Наша саговорница ипак каже да би требало прво пронаћи локацију и израдити пројекат те тражити средства ако треба са "вишег нивоа" или од донатора из иностранства који би подржали овакав пројекат.
Грађани међутим упозоравају да су потпуно незаштићени и да практично немају коме да се обрате за заштиту, наводећи да се посебно брину за своју децу када одлазе и враћају се из школа. У локалној самоуправи су свесни овог проблема и обећавају да ће ствари кренути на боље.

- Мислим да нема селективности када је у питању решавање проблема грађана и у потпуности смо свесни овог проблема. Ако је потребно изменити или донети нову одлуку о зоохигијеничарској служби то ћемо учинити. Морамо видети искуства других градова, а што се тиче средстава, очекујем да нам и Покрајина помогне по том питању - каже Живко Трбук, председник СО Шид.