САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ВЛАСТИ

Представници локалне самоуправе, на позив, присуствовали су седници Већа Месне управе Сот 29. августа. Осим излагања Извештаја о раду циљ овог састанка био је разматрање планова за предстојећи период.

ВЕЋЕ МЕСНЕ УПРАВЕ СОТ

Анализирани проблеми у Соту и утврђени приоритети будућих активности. Пројекат за водовод до краја године

sastanak-sot.jpgПредставници локалне самоуправе, на позив, присуствовали су седници Већа Месне управе Сот 29. августа. Осим излагања Извештаја о раду циљ овог састанка био је разматрање планова за предстојећи период. Састанку су присуствовали, поред домаћина председника МУ Сот Саше Поважана и: Биљана Сарап, помоћник председника општине за финансије и социјална питања, Живко Трбук, председник СО Шид, Александар Вучићевић, начелник Одељења за финансије, привреду и буџет, Иван Петровић, директор ЈКП "Водовод", Светозар Шолаја, директор Центра за социјалну помоћ, Драган Панић, заменик председника СО Шид и други.

- Позвали смо све вас с намером да се посаветујемо како да довршимо зацртане планове. Сва села су запуштена. Нама је проблем број један водоснабдевање. То је питање које се редовно налази на дневном реду годинама. Конкурисали смо за средства намењена за израду пројекта и она су нам одобрена. Пројекат ћемо завршити а онда ћемо поновно тражити средства за градњу. Добили смо и новац за парк који је при завршетку, одобрена су и средства за градњу капеле, у току су други радови на гробљу... много тога је у овој години урађено упркос чињеници да је приход од самодоприноса занемарив - упознао је госте са проблемима Панић.

- Много тема и много посла има у овом селу. Јесте водовод најакутнији и зато је добро да смо добили средства за пројекат. Али, исто тако је и канализација велики проблем јер се у канале осим атмосферских вода пуштају и фекалне отпадне воде. Следећи проблем су дивље депоније које су око Сота на сваком кораку.

Ми имамо лепо језеро које бисмо требали искористити током читаве године. Сеоски путеви су ове године сређени и то трба поздравити. Треба изградити капелу. Имамо цркву у изградњи, недавно је невреме порушило крст а и кровна конструкција ће почети да пропада. Већина села шидске општине су мртва. Треба пронаћи начин да се млади задрже. Не мора се изградити нека велика фабрика, довољно је неки мањи погон. Затим, ми овде имамо и проблем амбуланте. Део зграде у којој се она налази тоне. Сам Дом здравља то не може решити - рекао је др Павле Скленар.

Иван Петровић, директор ЈКП "Водовод" потврдио је да ће пројектна документација за водовод бити завршена до краја године и да након тога следи акција тражења средстава за његову градњу.

Саша Поважан је подсетио да су одобрена покрајинска средства за капелу и то 50 одсто укупног износа, а других 50 одсто треба да обезбеди општина Шид, као и 30 одсто средстава за парк.

- Средства у буџету јесу ограничена динамиком прилива, али простора за помоћ месним управама има, па ћемо настојати да испоштујемо своју обавезу - рекао је Александар Вучићевић.

Општа оцена на крају овог сандука је да проблема у селу има много и да се морају наћи могућности за њихово превазилажење уз помоћ буџетских средстава али и сталним конкурисањем у покрајинским институцијама.