ПРИОРИТЕТ - БОЉИ ВОЗНИ ПАРК

У ЈКП "Стандард" у Шиду имају доста планова за развој овог предузећа, а у циљу пружања што квалитетнијих услуга грађанима како у самом Шиду тако и у селима наше општине. Који су приоритети у том погледу и шта се све у догледно време може реализовати,  разговарали смо са дипл. инж. Миленом Петко, в.д

ИЗ РАДА ЈКП "СТАНДАРД" У ШИДУ

petko.jpg

У ЈКП "Стандард" у Шиду имају доста планова за развој овог предузећа, а у циљу пружања што квалитетнијих услуга грађанима како у самом Шиду тако и у селима наше општине. Који су приоритети у том погледу и шта се све у догледно време може реализовати,  разговарали смо са дипл. инж. Миленом Петко, в.д. директора "Стандарда" која је недавно именована на ову дужност.

- Пре свега нам је приоритет побољшање возног парка. Ту пре свега мислим на набавку једног новог камиона за одношење смећа и набавку једног булдожера за санирање депоније смећа обзиром да је садашњих из 1981. године - каже Милена Петко.

- Ова инвестиција би коштала између 15 и 20 милиона динара и знамо да локална самоуправа нема та средства и зато рачунамо на међународне донације или средства из Покрајине. У сваком случају приликом конкурисања ћемо обавезно наводити и чињеницу да смо погранична општина.

За изношење смећа се користе три камиона из 1980, 1995. и 2000-те године, а осим Шида, смеће се одвози и из сеоских средина. Наша саговорница истиче да је неопходно донети и нову Одлуку о комуналној хигијени која би боље решила питање комуналне хигијене. Захтевало би се према тој одлуци да сви субјекти имају одговарајуће канте за смеће па би их морали имати рецимо и кафићи и продавнице. Морао би се повећати и број контејнера који би требало да буду посебно ограђени како се смеће не би растурало ношено ветром.

Веома важан задатак је и оснивање зоо-хигијеничарске службе обзиром на велики број паса луталица у граду који угрожавају грађане, а забележени су и случајеви да су такви пси нападали грађане и изуједали их.

- Ово је веома сложено питање и захтева строге нормативе и зато ћемо сачинити најпре пројекат и на основу тога доћи до средстава рецимо код Фонда за капитална улагања Војводине. Морамо обезбедити строго наменске објекте за смештај таквих паса, затим обезбедити посебно возило и људе који ће обављати тај посао - наводи в.д. директорка Милена Петко.

Планира се и да се гробља боље одржавају него до сада пре свега у смислу редовнијег кошења траве па су присутна размишљања да се у току сезоне ангажују и сезонски радници за ове послове. Гробља у улици Ђуре Киша би требало да се ограде бедемом. Посла ће свакако бити и када је у питању градска "зелена пијаца". Постоји идеја да се направи "мини кванташ" како би се растеретила постојећа пијаца те да би се тезге једнообразно наткриле. Од задатака и даље ће остати планско попуњавање паркова новим садницама, одношење кабастог смећа и прикупљање секундарних сировина.