УКИДА СЕ ОПШТИНСКИ СУД У ШИДУ?

Уколико Скупштина Србије усвоји овај закон уместо Општинског суда у Шиду убудуће ће у Шиду деловати судска јединица Основног суда у Сремској Митровици Сет правосудних закона који је већ у скупштинској процедури, поред неколико законских аката који на нови начин регулишу област правосуђа, предвиђа и

НОВИМ ЗАКОНОМ О СУДОВИМА У СРБИЈИ

Уколико Скупштина Србије усвоји овај закон уместо Општинског суда у Шиду убудуће ће у Шиду деловати судска јединица Основног суда у Сремској Митровици
Сет правосудних закона који је већ у скупштинској процедури, поред неколико законских аката који на нови начин регулишу област правосуђа, предвиђа и усвајања Закона о судовима у Србији. Према речима Војкана Симића помоћника министра правосуђа Србије уместо досадашњих 138 Општинских судова у Србији, новим законом је предвиђено да их буде 34.

Један од њих биће и онај у Сремској Митровици који ће према том закону обухватити делатност ранијих Општинских судова на подручју сремског округа. Према његовим речима нова организација судова у Србији неће изазвати негативне последице по становнике општина у којима се укидају судови јер ће се делатност судова и судских процеса и других активности и даље одвијати у зградама бивших Општинских судова.

"Жеља нам је била да н овим законом побољшамо ефикасност наших судова. Поред реорганизације и модернизације судства, један од разлога доношења овог закона је и равномернија расподела предмета и обавеза судија у овим судовима. Новим законом који је прилагођен европским стандардима желимо да побољшамо ефикасност у раду наших правосудних органа" изјавио је Симић.

Према његовим речима негативне реакције у јавности уследиле су између осталог и због временског теснаца јер је тек ових дана шира јавност упозната са текстом неколико правосудних закона који ће се већ овог месеца наћи пред посланицима Скупштине Србије.

Иначе новим законом предвиђено је да се Основни суд налази у Сремској Митровици, а бивши Општински судови у сремским општинама убудуће ће се звати судске јединице.