ЗАЈЕДНИЧКИМ СНАГАМА ДО ПУТА

Коста Стакић, Миленко Дабић и Радован Нинковић истакли да ће се у овој години реализовати ова два пројекта, који ће омогућити развој туризма у овом делу Срема.

Састанак председника општине Бачка Паланка и Шид и директора Националног парка "Фрушка гора"

Коста Стакић, Миленко Дабић и Радован Нинковић истакли да ће се у овој години реализовати ова два пројекта, који ће омогућити развој туризма у овом делу Срема.

sremski-put.jpg

 Један од првих радних договора у Новој години председник општине Шид Миленко Дабић имао је у петак 9. јануара када су му у госте дошли председник општине Бачка Паланка, Коста Стакић и директор Националног парка "Фрушка гора", Радован Нинковић. Тема њихових разговора у којима је учествовао и народни посланик у Скупштини Србије Жељко Брестовачки била је реализација пројекта изградње путног правца Ердевик - Визић.

Према речима Миленка Дабића овај посао требао би бити одрађен у овој и наредној години чиме би се отворио нови путни правац који би најдиректније повезао две општине Бачку Паланку и Шид.

"Ми ћемо заједно са општином Бачка Паланка урадити план детаљне регулације терена на коме ће бити изграђен нови путни правац а средства за изградњу овог пута обезбедиће се из НИП-а. Поред тога у данашњим разговорима дотакли смо се и других тема и констатовали да има још много подручја на којима заједничким снагама можемо урадити сличне пројекте"  изјавио је председник шидске општине Миленко Дабић.

Сличног мишљења је и председник бачкопаланачке општине Коста Стакић. "Општина Бачка Паланка је већ издвојила средства за израду плана детаљне регулације за 2009. годину и већ до краја јануара месеца потписаћемо заједнички споразум о изради плана детаљне регулације терена на коме ће се налазити пут Ердевик - Визић. Жеља нам је да поред НИП-а учествујемо на конкурсима и код покрајинских фондова да би обезбедили потребна средства за изградњу регионалног пута Р-18 који ће повезати наша места Визић и Нештин са осталим деловима Срема посебно са општинама Шид и Сремска Митровица", нагласио је Стакић.

Директор Националног парка "Фрушка гора", Радован Нинковић је након састанка изјавио да ће и НП "Фрушка гора" такође учествовати у реализацији овог као и сличних пројеката. "Жеља нам је да заједно са свим општинама на чијим подручјима се налази НП "Фрушка гора" успоставимо што бољу сарадњу, а она ће се најбоље огледати у томе што ћемо и ми са наше стране учествовати у реализацији овог пројекта односно изградње пута Ердевик - Визић" истакао је Радован Нинковић директор НП "Фрушка гора" истовремено наглашавајући да је у данашњим разговорима било речи и о уређењу околине терена око три вештачка језера Мохарач, Брује и Сот која се налазе на територији општине Шид.

"У наредном периоду у сарадњи са општином Шид прићи ћемо реализацији уређења околине вештачких језера. Желимо да на време спречимо "дивљу" изградњу и све оно што она доноси. Тиме ћемо створити солидне услове за развој туризма у овом делу Срема као и других садржаја уз стриктно поштовање услова код градње свих објеката у Националном парку", нагласио је Нинковић.

ПУТ
Изградња пута Ердевик - Визић актуелна је већ неколико година. Овај путни правац би најкраћим путем повезао места западног Срема и Подунавља, а истовремено би створио солидне услове за развој туризма у овом делу Војводине. Пут би према проценама био дужине око 6 км, а већи део трасе пута би се пружао поред језера Мохарач, које слови за једно од најлепших на Фрушкој гори.