ПОЗИВ НА АНАРХИЈУ

Неодговорне изјаве председника Покрајинског одбора Г-17 плус да се незаконито уђе у државне њиве, фрустрирале јавност у Срему

БИВША МИНИСТАРКА ИВАНА ДУЛИЋ МАРКОВИЋ ИЗАЗВАЛА ДРАМАТИЧНЕ ПОСЛЕДИЦЕ У РЕГИОНУ СРЕМА

Неодговорне изјаве председника Покрајинског одбора Г-17 плус да се незаконито уђе у државне њиве, фрустрирале јавност у Срему

Да ће не предузимање адекватних мера од стране Министарства за пољопривреду Србије када је у питању закуп државног земљишта донети безвлашће у овој области, обистинило се на бројним примерима. Најсвежији је, свакако, наступ и изјава бивше министарке за пољопривреду у Влади Србије Иване Дулић-Марковић која је у емисији Сремске ТВ отворено позвала закупце државног земљишта и друге пољопривредне произвођаче да не плаћају накнаду за закуп, односно да неовлаштено ступе у посед овог земљишта.

 Ако се од неког и очекивала оваква изјава, то се најмање очекивало од бивше министарке за пољопривреду која је и била једна од твораца Закона о закупу државног земљишта у Србији. Фрустрирана неиспуњавањем односно мањкавошћу у примени Закона које је донело Министарство на чијем је челу донедавно била, она је себи дозволила да отворено позове пољопривреду која је и била један од твораца Закона о закупу државног земљишта у Србији.

Фрустрирана неиспуњавањем односно мањкавошћу у примени Закона које је донело Министарство на чијем је челу донедавно била, она је себи дозволила да отворено позове пољопривреднике у Срему да неовлашћено заузму њиве које су у власништву државе.

- Једно је да иду на лицитације и да излицитирају највише износе и да после тога ништа не плате. Али да не дају никоме другоме да уђе у њихову земљу јер ни они не плаћају. Друго средство је где год могу и знају да је државна земља нека уђу и нека посеју, јер ако имају усев, онда им по другом закону не могу ништа - гласи изјава бивше министарке Иване Дулић-Марковић.

Тежина ових речи за многе би значиле проблем са надлежним тужулаштвима и другим државним органима, али очигледно за екс-министарку, судећи бар по њеном арогантном понашању, то ће бити само једна у низу њених епизода у предвечерје предизборне кампање. Сада тек постаје јасно зашто су се поједини закупци државног земљишта у нашој општини оглушили о своје обавезе. Нема сумње да су управо пред собом имали речи бивше министарке.

И зато су била узалудна залагања председника Општинске комисије за бригу и заштиту пољопривредног земљишта Зорана Семеновића и надлежних у Општини Шид, да се овај проблем реши у оквиру законских прописа.

- На нашу примедбу да је то некоректно у односу на највећи део закупаца у нашој општини који поштено испуњавају своје обавезе, бивша министарка је то покушала да оправда податком да преостали корисници државног земљишта не испуњавају своје обавезе.

Ту је, по свему судећи, мислила на бројне земљорадничке задруге и друге организације које нису до краја решиле питање коришћења пољопривредног земљишта у државној својини и који такође неовлашћено користе ове оранице. Али, то не може бити разлог да се позива на безвлашће - истиче Зоран Семеновић који остаје упоран у захтевима да корисници државног земљишта на подручју наше Општине испуне своје обавезе.

ОСИОНИ ЗАКУПЦИ
Колико су поједини закупци државног земљишта у нашој општини били осиони приликом лицитације, говори и податак да у тренутку када су остали сами, односно када су постали победници у лицитацији на одређеним површинама, настављали су да беспотребно сами лицитирају до износа који су се граничили са здравим разумом. То су, нема сумње, чинили уз сазнање да ионако неће платити закуп јер су, сада се то најбоље види, били инструирани од оних који су управо доносили овај Закон.

ИРОНИЈА ЈОШ ВЕЋА
Да иронија буде још већа, поједини корисници државног земљишта за које нису платили ни "шерпу рибе", ове године постигли су рекордне резултате. Тако је са једне од парцела државног земљишта у К.О. Ердевик извађено рекордних 8,2 вагона шећерне репе по хектару. Држава и општина од тога нису имале ни "пребијене паре" иако је земљиште у њиховој својини.

НЕЧУВЕНА ДРСКОСТ
Фирме Еуропа-монд, ЗЗ Јединство Краљевци и пољопривредник Златко Корен из Ердевика у покушају вансудског поравнања, понудили су почетну цену лицитације. То представља нечувену дрскост јер су се за површине које су они закупили јавили и бројни пољопривредници из наше општине како би, за разлику од њих, испунили своје обавезе према републичком и општинском буџету.