РУСИНСКИ ЈЕЗИК - ФАКУЛТАТИВНО

Од ове школске године у Гимназији "Сава Шумановић" по први пут се одржавају факултативно часови русинског језика са елементима националне културе које предаје Зденко Лазор, професор русинског језика и књижевности који је почетком септембра дипломирао на Катедри за русински језик и књижевност

По први пут у шидској Гимназији

Од ове школске године у Гимназији "Сава Шумановић" по први  пут се одржавају факултативно часови русинског језика са елементима националне културе које предаје Зденко Лазор, професор русинског језика и књижевности који је почетком септембра дипломирао на Катедри за русински језик и књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду.

У Гимназији су подржали идеју о одржавању факултативних часова русинског језика и спровели анкету о томе ко од ученика жели да похађа ове часове.

- Обавили смо разговоре са Покрајинским секретаријатом за образовање и културу АП Војводине како би добили правни основ за ове часове. Сви предуслови су решени, а пријавило се 22  ученика. Неки од њих су из мешаних бракова, а имамо случајеве да су се пријавили и ученици чији ни мама ни тата нису Русини, а желе да похађају ове часове. Поред образовања, на овај начин се негује и култура, а део наставе може да се одржи и у Русинском дому што ће још више обогатити ове часове - каже Душан Лукић, директор гимназије "Сава Шумановић".

Овај потез Гимназије подржава и психолог Љупка Радишић и подсећа да је Гимназија већ три године укључена у пројекат Извршног већа Војводине о афирмацији мултикултуралности те да се успешно учествује у квизовима који се састоје из теоријског и ревијалног програма.

- Гимназија успешно сарађује са културно-уметничким друштвима у граду па тако и са КПД "Ђура Киш". Што се тиче часова русинског језика, прве резултате очекујемо већ на пролеће у виду учешћа у неким програмима. Такође ћемо успоставити још бољу сарадњу са Гимназијом у Руском Крстуру са којим смо већ имали одређене контакте - истиче Љупка Радишић.

После дипломирања, Зденко Лазор из Бикић Дола је као професор русинског језика и књижевности крочио у учионицу међу ученике.

- Ово ће свакако бити изазов да своје знање пренесем на ученике који помало говоре русински или уопште не говоре и да стрпљивим радом успем у томе да нове генерације говоре русински и да учествују у разним програмима не само у Гимназији и покажу оно што су научили - каже Зденко Лазор.