ДРУГАРСКИ САСТАНАК

Педесетогодишњица оснивања ОШ "Филип Вишњић"

Педесетогодишњица оснивања ОШ "Филип Вишњић"

Педесетогодишњица оснивања ОШ "Филип Вишњић"

Обележавајући 50 година од како је одлуком Народног одбора општине Шид почетком школске 1956/57. реорганизована школа у Шиду, средином октобра окупили су се некадашњи радници Основне школе "Филип Вишњић", која је била првенац новог школског система у граду.

Ђаци Основне школе "Филип Вишњић" завршили су касније разне средње, више и високе школе. Многи од њих винули су се у највише сфере науке у земљи и свету. Темељ њиховог напретка био је управо у овој школи, у којој су наставници били стручно оспособљени, активни и добро организовани. Велике заслуге за то имао је и њен први директор Сима Томовић, који је провео 14 година на тој функцији и за свој рад добио мога признања од локалног до савезног нивоа.

Поздрављајући присутне један од директора, Спасоја Смајић, присетио се својих колега и радника, који су много учинили за афирмацију школе, а који више нису међу живима. Сећање на оснивање и постојање Основне школе "Вишњићеви дани" и успомени на песника и гуслара чији је назив школа носила скоро две деценије.