ТАМО ГДЕ ЈЕ УМЕТНИК, ТУ ЈЕ ЦЕНТАР СВЕТА

Своју љубав према делима Саве Шумановића, аутор Љубица Миљковић преточила у вредну монографију у којој је проверена свака чињеница

У ГАЛЕРИЈИ У ШИДУ ПРОМОВИСАНА ВРЕДНА МОНОГРАФИЈА О САВИ ШУМАНОВИЋУ

Своју љубав према делима Саве Шумановића, аутор Љубица Миљковић преточила у вредну монографију у којој је проверена свака чињеница

miljkovic.jpg

- Изузетно вредна монографија о животу и делу Саве Шумановића још један је разлог за задовољство свих љубитеља уметности, а свакако посебно задовољство имају баш Шиђани.

Ова монографија је енциклопедија и научна студија у којој је проверена свака чињеница, али истовремено и изложба више стотина фотографија Савиних дела. Поред научног приступа ова књига је истовремено приступачна и читљива. Ауторица, Љубица Миљковић, кустос Народног музеја у Београду, тридила се да прикупи речи које је сам Сава исписао, а које много говоре о њему. Значај ове књиге је и у томе што је упркос свим досадашњим тврдњама истраживача да Сава није био срећан, Миљковићева доказује супротно.

На промоцији монографије у галерији у Шиду историчар Никола Кусовац је рекао:
- Београђани су били одушевљени на промоцији ове књиге у Коларчевој задужбини, а знам да ћете бити и ви. У време Савиног стварања његова околина није знала са ким су и ко је са њима. Сматрали су га чудаком, а ето ви ме данас уверавате да нас он сада блажено гледа задовољан што га ми сада добро разумемо и с њим саобраћамо.

vesna.jpgОд средине 60-тих дружим се са делима Саве Шумановића, лутао сам, нисам разумевао све...

Временом сам откривао значај Савиних дела, а захваљујући пасији Љубице Миљковић и енергији коју је уложила за осветљивање његовог значаја, откривао сам то и сам".

Реч-две о свом раду присутнима је упутила и ауторица:
- Захваљујем свима вама који волите Саву, вероватно више него ја. Било је тешко писати књигу о Сави, који је био веома образован човек, хиперсензибилан, али потпуно рационалан уметник, револуционар у односу на сликарство. Отишао је рано па не знамо како би се развијао даље, али тамо где је уметник, ту је центар света и зато је Шид центар ликовне уметности.

Нас је интересовало откуд и откад оволика заинтересованост за Саву Шумановића.

- Откако сам у Народном музеју у Београду, а то је добрих тридесетак година бавим се истраживањем о Сави. Истражујем и живот Надежде Петровић јер су њихови животи испреплетани, уметност и судбина. Сава је одражавао време у ком је живео па самим тим заслужује интересовање, а како сам упознавала његова дела све више и даље су ме вукле жеље за новим спознајама - објашњава нам Љубица Миљковић.

На питање колико је времена текла припрема за настанак ове монографије Миљковићева каже:
- Проучавање Саве како сам рекла траје тридесетак година, а ова завршна фаза ишчитавања и одабира материјала трајала је годину и по.

Представљање монографије било је на савремен начин захваљујући сарадњи са Техничком школом "Никола Тесла" из Шида.