СЛЕДЕ ИЗБОРИ У МЕСНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

НОВОГОДИШЊИ ИНТЕРВЈУ: МИЛЕНКО ДАБИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ШИД

НОВОГОДИШЊИ ИНТЕРВЈУ: МИЛЕНКО ДАБИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ШИД

milenko-dabic.jpgПротекли шестомесечни период био је велики изазов за нову коалицију на власти, урађено је много, али увек може и више - мишљење је председника Општине
Сваки добар домаћин сравњује рачуна на крају календарске године, па је тако и у највишим органима локалне самоуправе, која претендује то да буде бирачима који су дали свој глас за одборнике у шидском општинском парламенту.

Да подсетимо, на летошњим изборима садашња коалиција освојила је 25 мандата: 18 Демократска странка и Г17 плус, пет мандата Демократска странка Србије и три одборничка места Социјалистичка партија Србије. Општинска скупштина има укупно 39 делегата. О томе г. Миленко Дабић, председник општине Шид каже:

- Конститутивна седница Скупштине општине Шид одржана је 18. јуна, а власт у општини су освојили демократи и чланови Г 17 плус у предизборној коалицији, а после изборну коалицију сачињавају чланови ДСС и СПС тако да сад у општинској скупштини имамо знатну већину коју чине 25 одборника. На редовним састанцима представника странака на власти разматрамо сва актуелна питања у делокругу нашег деловања и до сад није било неких већих разлика у виђењу вођења локалних, општинских послова.
 Претходна власт је извела јединствен експеримент у Србији - формирали су једини у држави локалне месне управе уместо месних заједница и тако спојили државну административну и локалну власт. Кад ће бити промењени називи и функције садашњих месих управа и кад ће становници месних заједница изабрати своје представнике у локалне органе управе?

- Још на почетку нашег мандата на једној од првих седница Скупштине општине Шид донели смо одлуку о трансформацији садашњих месних управа и именовали смо вршиоце дужности председника, а том приликом смо се договорили да организујемо и локалне изборе за председника месних заједница, који ће по правилу бити бирани из народа и посао ће обављати волонтерски. Управо сад приводимо крају припреме за изборе у селима и очекујем да ће то бити обављено до краја јануара 2009. године. Наравно, биће плаћени само послови секретара месних заједница и евентуалних координатора, који би радио у већим месних заједницама.

panorama-sida.jpg- Месне заједнице су удружења формирана по слободној вољи, тако да општинска управа не може наметати председника, већ их грађани сами бирају. Истовремено ће бити бирани и чланови већа месних заједница, као нека врста сеоског парламента, што је и нормално у демократским системима.

Буџет шидске општине у 2008. години износио је 593 милиона динара (с ребалансом око 628 милиона) а за 2009. годину планирано је да он буде 728 милиона динара. То је 100 милиона динара више него лане. У које сврхе ће бити потрошена та средства?

- Ребаланс су средства из Покрајине која су прошла кроз општински буџет, а у 2009. години она ће бити око пет одсто већа него ове године. Повећање буџета за око 100 милиона ће локална самоуправа искористити за развој заједнице. Кад то кажем мислим на средства за инвестиције јер је у тој ставци планирано баш толико средстава, колико је повећање буџета, а то је шест пута више него лане, кад је за развој заједнице планирано само 15 милиона динара.

л Изградња објеката из области културе (нова библиотека и депо за слике у Галерији "Сава Шумановић") финансира се из средстава Националног инвестиционог плана и покрајинских фондова. Откуд сад и оне у буџету општине? Колико општина даје новца за ове намене?

- Нова зграда библиотеке "Смеон Пишчевић" је грађена средствима НИП (Национални инвестициони план) и Покрајинског фонда за капиталне инвестиције и за те намене општина није давала новац. Депо у Галерији се гради средствима српског Министарства за културу, а делом и новцем НИП-а тако да ни за ове намене општине Шид није издвајала средства из свог буџета.

- Међутим, библиотека је добила око 2,7 милиона динара за уређење простора испред нове зграде од Министарства за локалну самоуправу и државну управу.
- Што се тиче инвестиција које морају започети у овој години да би пристигла средства из Покрајине и државне благајне, то су: Прва фаза изградње музичке школе, односно надоградња Дома младих, затим изградња прве фазе дечијег вртића на локацији некадашњег молерског предузећа "Украс" па копање два рени бунара за шидски водовод, изградња водовода у Љуби, а у другим фрушкогорским селима шидске општине ће бити грађен водовод после изграђене пројектне документације за коју су обезбеђена средства од државе и покрајине. Обезбеђено је и пет милиона динара за изградњу семафора на раскрсници Улица цара Душана, Теслина и Вука Караџића.

  Хоће ли коначно бити грађена обилазница око Шида и кад ће до нас стићи гас?
- Изградња обилазнице није приоритет за шидску општину, а гас очекујемо ускоро, јер су обезбеђена средства за пројектну документацију доводног магистралног гасовода од Вогња до Шида. Мада у овом моменту ни гас није наш приоритет.

  А, шта је онда приоритет за шидску општину?
- Изградња нове индустријске зоне поред аутопута и у близини железничке пруге Шид - Бијељина. На том простору се налази 123 хектара државног земљишта предвиђеног за индустријску зону и још око 80 хектара Земљорадничке задруге "Граничар" које може бити веома функционално искоришћено. Овај комплекс треба привести сврси, изградити објекте инфраструктуре, привући инвеститоре којима ћемо земљиште дати у закуп на 99 година, а тиме ће бити пуњен и буџет општински.

Увели смо новину у схватању значаја изградње наше општине, па стручне службе прате редовно конкурсе за доделу средстава од државе и ЕУ за развој општине. Тако ћемо идуће године добити највећи део од седам милиона евра намењених региону Срема за прекограничну сарадњу са Хрватском и БиХ.

- Исто тако, намеравамо да рационализујемо општинску управу, формираћемо канцеларију за аграр, а то ће бити велика помоћ сељацима јер ће бити формиран и посебан фонд за помоћ пољопривредника. У плану је да се изграде још неке фабрике, а све то ће - кад се запосле многи млади - подићи и стандард наших грађана.