УСВОЈЕН БУЏЕТ ЗА ОВУ ГОДИНУ

У скупштинској расправи више варница око ребаланса него о пројекцији новог буџета

Седма седница Скупштине општине Шид

У скупштинској расправи више варница око ребаланса него о пројекцији новог буџета
060-02.qxd_Page_1_Image_0002.jpg

Одборници СО Шид усвојили су на седмој седници одржаној 18. децембра већином гласова буџет за 2009. годину.

У уводном излагању које је поднео председник општине Шид, Миленко Дабић истакнуто је да је пројекција буџета за наредну годину прављена на реалним основама имајући у виду све параметре који су неопходни код израде најважнијег документа у локалној самоуправи.

- Водили смо рачуна о приходованој страни буџета, односно о реалним показатељима и изворима прихода, али исто тако и о корисницима буџетских средстава и њиховим плановима и програмима. Оно што ће овај буџет разликовати од претходних је његова развојна компонента која је садржана у буџетској ставци "развој заједнице" где смо предвидели преко 200 милиона динара који ће бити пласирани на развојне пројекте.

Желели смо, а верујем да ћемо и успети у томе, да на једној страни створимо услове за нова улагања у привредни развој општине, а на другој страни да област потрошње сведемо у реалне оквире не желећи ни једног момента да угрозимо делатност било кога од буџетских корисника - истакао је, између осталог, председник општине Шид Миленко Дабић износећи пред одборнике СО Шид предлог буџета општине за 2009. годину.

Вредно је истаћи да је пројекцијом новог буџета општине Шид за наредну годину предвиђено да ће он износити 727,7 милиона динара, односно укупно распоређени приходи ће износити 721,3 милиона, док ће се у буџетској резерви налазити 6,3 милиона динара.

Поред планираних средстава за "развој заједнице" највише новца из буџета отићи ће као и обично на област образовања, социјалне заштите, културе и физичке културе - преко 201 милиона динара. За финансирање комуналне инфраструктуре и опште комуналне потрошње на позицијама јавних предузећа и месних управа планира се преко 145 милиона динара док ће преостали део буџета у износу од 160,5 милиона динара бити намењен раду Скупштинских органа и Општинске управе од чега ће 10 милиона динара бити издвојено за средства резерве која се могу трошити само на основу чланова 48. и 49.

Закона о буџетском систему. Након што су представници опозиционе Српске радикалне странке изразили одређене примедбе и резерве у погледу реализације новог буџета скупштинска већина је са 26 од 39 одборника усвојила пројекцију буџета општине Шид за 2009. годину.

Иако је нови буџет требало да буде у центру пажње седме седнице СО Шид ипак је већу пажњу, а и више дискусије изазвао ребаланс буџета за текућу годину. Представници опозиције су жестоко критиковали поједине одлуке о ребалансу тражећи додатна објашњења како је дошло до пробијања одређених ставки у буџету за 2008. годину.
Реплицирали су му председник и заменик председника општине Миленко Дабић и Срђан Малешевић. Председник Дабић је још једном истакао да је одлука о средствима за ФК Раднички на неки начин била условљена уласком клуба у виши ранг такмичења.

- Нашли смо се пред дилемом да ли да се клуб такмичи у Трећој лиги или да једноставно иступи из такмичења. Одлучили смо се за ово прво и све оно што је од средстава упућено у овај клуб биће на транспарентан начин доступно грађанима општине за разлику од Вас који сте у претходном периоду то чинили на начин да се ни до данас не зна колико је средстава утрошено у финансирање ФК Раднички из Шида - изјавио је председник општине Шид Миленко Дабић, одговарајуће на оптужбе шефа радикала у општинском парламенту.

У даљем току седнице одборници су усвојили оставке досадашњих одборника из редова СПС-а Светозара Шолаје и Николе Субића који због функција на којима се налазе не могу бити и одборници СО Шид. Уместо њих у одборничким клупама налазиће се Мића Смиљић из Илинаца и Јанко Белан из Љубе. Потом је СО Шид усвојила неколико аката везаних за мерила за накнаду коришћења грађевинског земљишта и код постављања монтажних објеката на подручју општине. СО Шид је на овој седници разрешила досадашњи Школски одбор у ОШ "Сремски фронт" у Шиду и именовала нови састав овог одбора чиме су комплетирани састави свих одбора у школским и предшколским установама у општини.

Буџет реалан
Шеф одборничке групе ЗЕС и народни посланик у Скупштини Србије Жељко Брестовачки је у свом излагању истакао да је пројекција новог буџета реална али да му је главна одлика што предвиђа значајна средства за развој. "Имам уверавања да ће у будућим пројектима у шидској општини значајну помоћ и подршку дати како покрајина Војводина тако и република Србија. Уверени смо да ће нам у нашим настојањима да општину Шид изведемо из круга неразвијених знатно помоћи како покрајински органи и институције тако и републичке. Да је то тако најбоље сведоче подаци о помоћи и реализацији одређених пројеката у протеклих шест месеци у којима су највећа средства управо дошла са тих страна", истакао је Брестовачки истовремено наглашавајући да ће у наредној години бити реализовани бројни пројекти како у Шиду тако и у осталим местима општине.

Избори
Миланка Воркапић, бивша председница СО Шид, је постављајући једно од три одборничка питања између осталог упитала председника СО Шид Живка Трбука да ли се у законским оквирима предвиђају избори за Савете Месних заједница. Одговарајући на постављено питање актуелни председник општинског парламента је нагласио да се у том смислу врше припреме и да ће у предвиђеним законским оквирима и роковима бити испоштоване све одлуке које произилазе из новог Статута општине Шид када су у питању одлука о Месним заједницама као и избори за чланове Савета месних заједница.