НАРКОМАНИЈА ТУ ОКО НАС

Бранко и Александар О пошасти савременог доба, наркоманији, још једном је било говора у Шиду. У сали Дома младих 3. децембра, у организацији Православне мисионарске школе Јован Кронштатски из Беркасова одржано је занимљиво вече, пре свега што су гости били младићи који су прошли кроз овај пакао и јо

У Дому младих у Шиду о животу наркомана говорили младићи који су прошли овај пакао и сада су у фази одвикавања

narkomaniБранко и Александар О пошасти савременог доба, наркоманији, још једном је било говора у Шиду. У сали Дома младих 3. децембра, у организацији Православне мисионарске школе Јован Кронштатски из Беркасова одржано је занимљиво вече, пре свега што су гости били младићи који су прошли кроз овај пакао и још се налазе у фази одвикавања.

Од пре две године овим проблемом на нашим просторима озбиљно се почела бавити православна црква. На Ченејском салашу у околини Новог Сада организован је православни кршћански центар младих под називом "Земља живих". У пуној сали Дома младих у Шиду приказан је филм о животу у овој заједници, која је својеврсна школа живота у којој је пружена Божја рука свим онима који се осећају промашеним, неоствареним, уморним, разочараним (а то су управо осећања, по властитим изјавама, свих наркомана).  

Живот у "Земљи живих" није никаква тајна. Основна правила живљења су молитва, рад, искрено пријатељство, истина и одрицање, а пре свега изоловање од средине у којој су постали овисници. У овом братству се не пуши, нема алкохола, телевизије, човек се концентрише на своју унутрашњост и тако упознаје своје слабости и дарове. Услов за улазак у заједницу је само један: жеља за мењањем.  Казивања Бранка и Александра, лепушкастих младића, иако разложна и смирена била су потресна.

Причали су искрено о времену у ком су погазили све моралне норме и системе вредности, о болу који су наносили својим породицама, о времену у ком су зарад својих лажних задовољстава били спремни на све. Утолико је више значајна молба упућена то вече у Дому младих у Шиду присутним ученицима да не понове њихову грешку, која је почела, признају, као задовољство, а временом се претворила у пакао. Али њихова воља за излечењем је велика и како рекоше нормалном човеку живот у Ченејској заједници био би тежак, али за њих је молитва и рад нада на путу ка коначном избављењу из зла.