У ЗБОРНИЦИ КУХИЊА И ТРПЕЗАРИЈА

ОШ "Јован Јовановић Змај" у Шиду, коју похађају ученици са посебним потребама, настала је 1.1.1978. спајањем специјалних одељења ОШ "Сремски фронт" и ОШ "Бранко Радичевић" а основна делатност је образовање и васпитање лако ментално ометених ученика са комбинованим сметњама.

ПОВОДИ ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ПОСТОЈАЊА ОШ "ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ ЗМАЈ" У ШИДУst12_zbornica.jpg

ОШ "Јован Јовановић Змај" у Шиду, коју похађају ученици са посебним потребама, настала је 1.1.1978. спајањем специјалних одељења ОШ "Сремски фронт" и ОШ "Бранко Радичевић" а основна делатност је образовање и васпитање лако ментално ометених ученика са комбинованим сметњама. У овој школској години, школу похађа 38. ученика од 1-8 разреда разврстаних у два комбинована и пет чистих одељења.

Ова школа је још од 1992. године подстанар у згради ОШ "Сремски фронт" у веома скученим условима за рад од 260 квадратних метара. И запослени и ученици су се практично "саживели" са овим проблемом.

- Користимо четири учионице у "свом" делу простора и у ОШ "Сремски фронт" како би се настава редовно одвијала, а она је веома специфична - започиње разговор за наше новине Славко Бабић, директор школе. - Образовно-васпитни рад је појединачно са сваким учеником, а ту је и рад логопеда, психомоторног реедуктора и корективне гимнастике. Наша зборница је истовремено и сала за састанке, кухиња и трпезарија.

Школа је у свом саставу имала и подручно одељење у болници "Принциповац", где су наставу похађала деца са комбинованим сметњама у развоју-церебрално-парализована, дистрофична, деца са психијатријским сметњама, аутистична, а уједно и лако ментално ометена. Прошле године је Институт за мајку и дете из Новог Сада укинуо своје одељење на "Принципоцу", па је школа остала без свог подручног одељења.

- Тенценција је да се деца лако ментално ометена интегришу у редовну школу и то се назива инклузија. У будућности ће се ова деца у мањим срединама реинтегрисати у редовну школу, а изузетно тешки случајеви ће бити у посебној школи. Наши ученици су веома активни у спортској, рецитаторско-драмској секцији, ритмичкој, музичкој и ликовној секцији - каже директор бабић, додајући да у школи ради 16 запослених, а као дан школе обележава 30. мај.

Школа је раније имала између 50 и 70 ученика распоређених у 10 - 12 одељења. У последњих 30 година, школу је завршило око 700 ученика који су махом наставили образовање у средњој школи, углавном у школи "Радивој Поповић" у Сремској Митровици где су се професионално оспособљавали и касније запошљавали и тако реинтегрисали у потпуности у друштвену заједницу.

На наше питање да ли је било покушаја да школа добије адекватан и трајан простор и да после деценије и по, буде лакше и ученицима и запосленима, директор Бабић нам је одговорио:

- Покушаја је свакако било јер се конкурисало за одређена средства али се увек тражило да и ми уложимо средства. Такав принцип имају и страни донатори тако да од тога није било ништа.

ПРИЗНАЊА
За свој рад, школа је добила и значајна признања као што су Диогенова награда 1986. године, затим општинско признање, награду  "Шести децембар", те низ диплома и награда на сусретима школа са простора Војводине, Србије и СФРЈ. Још далеке 1984. године, школа је била домаћин сусрета школа, да би тек половином априла ове године била домаћин спортских сусрета школа из Војводине. Годинама се улога домаћина "ескивирала" из оправданих разлога, као што је недостатак простора и услова за рад али је овога пута уз помоћ шире заједнице школа била добар домаћин и организатор.