• Почетак

Насловна

Сава Шумановић
Сава Шумановић је рођен 24. јануара 1896.године у Винковцима, где је његов отац Милутин био шумарски инжењер. И отац и мајка Персида, рођена Тубић, потицали су из угледних шидских грађанских породица. Због здравствених проблема отац се врло рано пензионисао и породица се вратила у Шид са четворогодишњим Савом.

Отац се посветио вођењу великог имања, а мајка је отворила контрактуалну пошту. Сава је у Шиду завршио основну школу. Као десетогодишњак уписао је у Земуну Реалну гимназију. Током школовања у Земуну показује интересовање за уметност, уписао се на сликарски курс који је водио његов гимназијски професор Исидор Јунг. Дружио се са Славком Воркапићем, који је већ похађао Уметничко-занатску школу Љубе Ивановића и од њега је, како сам касније каже добио драгоцене савете о цртању и сликању. За време школовања у Земуну, Сава је  веома мало  боравио у родитељској кући.

Распусте је проводио у Грацу код стричевог пријатеља учећи немачки језик. Након матуре вратио се кући чврсто решен да сликарство буде његов животни позив и да само у том правцу може наставити школовање. Отац је имао сасвим друге планове за свог сина јединца, желео је да он постане адвокат. Мајка је одиграла значајну улогу у решавању овог проблема, подржала је сина у неговим жељама и нађено је компромисно решење.

pred-platnomСава се 1914. године уписао у Загребу у Вишу школу за умјетност и обрт. Прву годину био је у класи професора Отона Ивековића, а следеће три у класи  Клемента Црнчића. Рад школе подразумевао је студирање по старим мајсторима, Диреру, Микеланђелу, Рубенсу и Рембранту. Интересовање за импресионисте је показао још у Земуну, а сада их је сам проучавао. Дружи се са колегама, Ђуром Тиљком, Маријаном Тепшеом, Јозом Туркаљом, Срећком Сабљаком, Миливојем Узелцем, а нарочито са рано преминулим Миланом Штајнером.

Тада је започело и дугогодишње пријатељство са Антонијом Ткалчић Кошчевић, која је у истој школи учила вајарство. Редовно учествује на школским изложбама. У сведочанству о завршеном школовању забелажене су најбоље оцене и квалификације, и у јулу те 1918.год. учествује на заједничкој завршној изложби своје школе. Заједно са Миланом Штајнером изнајмљује атеље у Босанској улици. Те исте године у Урлиховом салону приређује прву самосталну изложбу заједно са Богумилом Царом. Представио се  пределима из околине Загреба. Учествовао је на више заједничких изложби исте године. Убрзо 1919.године умире велики пријатељ Милан Штајнер.

Сава сели атеље у Јурковићеву улицу. Сада се интензивно дружи са Антуном Бранком Шимићем, књижевником, критичаром и покретачем књижевних ревија. Ради илустрације за књижевну ревију Јуриш, коју уређује А.Б. Шимић. Поред тога ради и као сценограф у Народном казалишту. Следеће 1920. године у мају приређује другу самосталну изложбу у Музеју за умјетност и обрт. Представио се платнима која указују на симболизам и сецесију, тада актуелне у Хрватској уметности. Изложба је добила позитивне критике, продао је доста слика, добио очеву подршку и на јесен се упутио у Париз.

Опширније: Биографија

  • Created on .

Sava Šumanović Fansite made by Шидски портал