Menu
RSS
A+ A A-

Инфо 24.03.2016. четвртак

Данас се навршава 17 година од НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије. Напади су почели 24. марта 1999. и трајали су 11 недеља. Погинуло око 2.500 људи, а 5.000 људи је рањено. Тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе. Акција НАТО-а уследила је после неуспешних преговора о решењу кризе на Косову у Рамбујеу и Паризу. Тадашње власти у Београду процениле су штету на око стотину милијарди долара и затражиле надокнаду од чланица НАТО-а. Група економиста Г17 штету је проценила на 29, 6 милијарди долара. Бомбардовање је окончано 10. јуна, усвајањем Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

У оквиру обележавања 17 година од почетка Нато агресије на нашу земљу, биће одата пошта пострадалим припадницима војске, полиције и цивилним жртвама. Централна обележавање почетка Нато агресије биће у Варварину, уз одавање поште постадалим грађанима, док ће у Шиду у сали Скупштине општине бити Дан сећања. Почетак је заказан за 11 часова, а пригодно обраћање на тему Нато агресије и последицама вишенедењног бомбардовања имаће професор у пензији Душан Лукић

У оквиру месеца франкофоније, у Галерији Матице српске у Новом Саду сутра ће бити отворена изложба слика Саве Шумановића под називом “Једна француска епизода Саве Шумановића “. Изложбу заједнички организују Галерија Матице српске и Галерија слика “Сава Шумановић “ из Шида. У изложбеном простору Матице српске биће предствљена 24 дела славног сликара из Шида настала 1929. године у Паризу. Изложбу ће отворити директор Француског института у Србији Жан – Батист Кизен док ће о сликама Саве Шумановића које ће бити на овој изложби говорити Лидија Мереник историчар уметности из Београда и Весна Буројевић директорица Галерије Слика Сава Шумановић из Шида.

Након што је у уторак из прихватног центра у Шиду 180 избеглица премештено у прихватни центар на Принциповцу ситуација око избегличке кризе је непромењена. У овом тренутку у прихавтном центру у Шиду налази се 224 лица док се на мото хотелу Адашевци налази 28о избеглица и миграната. Укупно у овом тренутку у прихватно – транзитниом центрима на подручју шидске општине се налази око 670 избеглица углавном из Сирије и Ирака.

На јуче одржаном регионалном такмичењу ученичких компанија у Новом Саду, ученици Гимназије „Сава Шумановић“ из Шида освојили прво и друго место. Ментори трима екипама које су учествовале на овом такмичењу из области предузетничких достигнућа младих, биле су професорице, Милена Шинка и Јелисавета Тутић.

Јавно водопривредно предузеће “Воде Војводине “ почело је дистрибуцију дозвола за рекретативни риболов за 2016. годину. Цена годишње дозволе за сениоре износи 6 хиљада динара док је цена једнодневне дозволе на водама којима газдује ово Јавно предузеће, хиљаду динара. Жене и старије особе од 65 година ће годишње дозволе плаћати 3 хиљаде динара. Поред ових дозвола “Воде Војводине “ ће издавати, са попустима, дозволе за лица са инвалидитетом а посебно ће се издавати дозволе на заштићеним подручјима и Парковима природе.

Летње рачунање времена почеће у недељу, 27. марта када часовнике у 2:00 треба померити на 3:00. Летње рачунање времена у Европи трајаће до последњег викенда у октобру. У Србији је летње рачунање времена уведено 27. марта 1983. године. Од 1995. године сатови су померани у последњој седмици септембра на основу одлука које је доносила влада, а пре 10 година донет је нови закон којим је летње рачунање времена усклађено са Европском унијом.

Фудбалери Радничког из Шида састају се у суботу у 18. колу српске лиге са екипом Долине из Падине. Утакмица ће се одиграти на градском стадиону у Шиду са почетком у 15 часова.

У 18. колу Друге рукометне лиге група север које је на програму овог викенда, рукометаши Радничког 1958 из Шида гостују у Црвенки где ће се састати са екипом Црвенка 2. Утакмица се игра у недељу у спортској хали у Црвенки са почетком у 18 часова.

Кошаркаши Партизана из Шида састаће се у суботу у 17. колу првенства Друге регионалне лиге група север – југ са екипом БНС из Банатског Новог Села. Утакмица ће се одиграти у спортској хали у Шиду са почетком у 17 часова. Након 16 одиграних кола Шиђани се тренутно налазе на 5. месту на табели са 24 освојена бода.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4799678

Ко је на мрежи: 162 гостију и нема пријављених чланова