Позориште БРАНИСЛАВ НУШИЋ из Шида освојило 15 награда

Позориште „Бранислав Нушић” из Шида у минулих годину дана освојило је 15 награда и сврстано је у најбоља аматерска друштва у Србији

Позориште „Бранислав Нушић” из Шида у минулих годину дана освојило је 15 награда и сврстано је у најбоља аматерска друштва у Србији. Режисер и организатор Цветин Аничић потврђује да је сезона била богата, а да су представе „Бал вампира” и „Нећу да ћутим” привукле велику пажњу медија, стручњака и публике.

Позориште БРАНИСЛАВ НУШИЋ из Шида освојило 15 награда

- Са представом „Бал вампира” били смо на свим фестивалима и освојили многе награде. Ангажован је велики ансамбл, што је био изузетан подухват да у њему учествује 65 младих глумаца са укљученим хором „Хофи Кошидеја” кога води Александар Шварц. Доста је уложено труда, знања и средстава, али се исплатило. Освојили смо трећу награду на државном такмичењу, награду за најбоље костиме али и за главну улогу. И друга представа, „Нећу да ћутим” побрала је награде, ту је и златна маска, за позоришну представу у Свилајнцу. Тако смо у Шид донели петнаестак награда – са поносом прича Цветин Аничић. – Бити трећи у односу на укупан број аматерских друштава колико има у Србији и колико је учествовало, није мала ствар.

За шидске аматере је свака награда вредна и важна, тим пре што је „ Бранислав Нушић” био звезда за новинаре и телевизијске куће. Медијски је добро пропраћен, укључујући и гостовања у програмима телевизија с националном фреквенцијом. Успех није дошао само с ентузијазмом и преданим радом Аничића и чланова позоришта, већ и кроз подршку шидске општине, укључујући и бесплатне радионице за креативан рад са најмлађима. Општина Шид је подржала позориште „Бранислав Нушић” и кад је реч о превозу на бројна гостовања.

Позориште БРАНИСЛАВ НУШИЋ из Шида освојило 15 награда

Улагање новца за младе у култури увело је Шид међу четири најбоље општине у држави. Аматерско позориште „Бранислав Нушић” покренуло је креативне радионице, полазећи од питања како да се утиче на тинејyере, да би се у годинама које долазе у Шиду подигао ниво културе, а млади у том правцу усмерили. Зато је Шид у томе препознат у односу на друге градове у позитивном смислу.

- Ове године посетили смо Хрватску, затим и Словенију, у оквиру пројекта који се бави насиљем над женама. То су представе које говоре о женском детету на Балкану, међутим мора се говорити и о мушком детету – каже Аничић и додаје да су бројни програми за децу у које се укључују шидски аматери, од Змајевих дечијих игара, до Радости Европе.

Шидски Културно-образовни центар, у оквиру којег делује позориште „Бранислав Нушић” сарађује са другим институцијама које се баве културом. Цветин Аничић истиче да је добро да се установе културе повезују, умрежавају и сарађују, без обзира на државне границе.

- Пре месец дана посетио сам Удружење Срба у Минхену, где сам одржао радионицу и договорио се да наша представа „Насиље над женама” буде изведена у Немачком удружењу аматера. То је разлог више да урадимо пројекат да заједно Срби и Немци у Немачкој и ми нешто конкретно урадимо. Уједно, ако буде могућности у Шид ћемо позвати најбоља аматерска друштва, јер ми у Дому културе имамо идеалне услове за презентацију тих програма.


Д. Савичин