Три језера са по пет звездица

На западном делу Фрушке горе налази се неколико изузетних риболовних ревира.

На западном делу Фрушке горе налази се неколико изузетних риболовних ревира. У вештачким акумулацијама Мохарач, Брује и Сот царују шарани, амури и толстолобици тешки и до 40 килограма, сомови стокилаши, смуђеви и штуке тежи од 10 килограма, као и бабушке и деверике просечне тежине од око 700 грама.

jezero-moharacНесвакидашња лепота, импозантан рибљи фонд, зачињен капиталним примерцима шарана, амура, сома, смуђа и штуке одавно су прославили језера Мохарач, Брује и Сот, смештена на јужним падинама западног дела Фрушке горе. Навала риболоваца на ове вештачке акумулације, сваким даном је све већа, па је управа ЈП „Национални парк Фрушка гора“ морала да ограничи број риболовних дозвола, забрани одношење примерака рибе тежих од пет килограма и уведе ригорозну контролу.

Мохарач је највеће и за риболовце најатрактивније језеро. Налази се на недалеко од Шида, на периферији места Ердевик. Дугачко је око три километра, просечне ширине око 300 метара и простире се на 67 хектара. Језеро је проточно, има и десетак подводних врела, па је вода изузетно чиста и богата кисеоником, што погодује и флори и фауни. Дубина језера се креће од два до једанаест метара колико има око саме бране. Приликом изградње ове акумулације, потопљени су читави вочњаци, па су поједине подводне зоне језера закрчене пањевима, а где је крш и лом ту је и риба. Овде царују шарани, амури и толстолобици тежи од 25 килограма, сомови стокилаши и смуђеви тешки и до 10 килограма. Има обиље свих врста беле рибе, а просечна тежина бабушки и деверика је око 700 грама.

Неколико километара од Мохарача налази се језеро Брује. Оно се простире на око 15 хектара површине. Дугачко је око 1.000 метара, широко око 300 и просечне дубине око 3,5 метара. И у њему има капиталних примерака шарана, амура, сома, смуђа и штуке, као и свих врста беле рибе. Обале језера су уређене и изузетно чисте. За ову воду важе годишње дозволе, као и за риболовне воде Дунава од 1.297 до 1.230 километра (од моста код Бачке Паланке до моста код Бешке), као и дневне дозволе. Годишње дозволе коштају 3.300 динара за сениоре и 2.200 динара за жене, омладину до 18 година и особе старије од 65 година. Дневна дозвола је 500 динара и може се купити на самом језеру од рибочувара. Уловљена риба може се однети у прописаној количини.

Према речима др Александра Матића сва три језера, којима газдује ЈП „Национални парк Фрушка гора“обавезно се порибљавају сваке године. Недавно је у Мохарач и Сот убачено по 1.200 килограма шарана, у Брује 1.100. Пред почетак мреста смуђа, у сва три језера постављена су и смуђевска гнезда.

ИДЕАЛНО ЗА ОДМОР
Вештачка акумулација Сот налази се десетак километара од шида, на магистралном путу Шид-Илок. Површине је 33 хектара и просечне дубине око четири метра. И ово језеро богато је капиталним примерцима шарана, амура, толстолобика, сома, смуђа и штуке, као и све беле рибе. За овај риболовни ревир важе исти режим и годишња дозвола као и за језеро Брује, а може се пецати и уз дневну дозволу. Језеро Сот има и прелепу плажу, па је идеално и за одмор.

Овде је упецан и европски рекордер, шаран тежак тачно 42 килограма. Због изузетно крупних риба, овде долазе да пецају и скоро сви репрезентативци Србије у шаранском риболову, а редован гост је и одбојкаш Вања Грбић. Да би очували овакав рибљи фонд, ограничили смо риболов. Укинули смо дневне дозволе и увели издавање искључиво годишњих дозвола. А и њих смо ограничили, па је квота за ову годину свега 300 дозвола. Цена годишње дозволе је 11.000 динара, дозвољено је пецање сваки дан од 5 до 21 сат, а од уловљене рибе могу се однети три племените главе, појединачно тешке до пет килограма, као и пет килограма беле рибе - испричао је др Александар Матић, руководилац службе рибарства у ЈП „Национални парк Фрушка гора“.