Адашевци тихо одумиру

Једно од највећих села шидске општине Адашевци има 700 домаћинстава, и око две и по хиљаде становника. Демографска карта је све лошија, морталитет је већи од наталитета, па се чини да плодне сремске равнице неће имати ко да обрађује

Њиве неће имати паора

Једно од највећих села шидске општине Адашевци има 700 домаћинстава, и око две и по хиљаде становника. Демографска карта је све лошија, морталитет је већи од наталитета, па се чини да плодне сремске равнице неће имати ко да обрађује. Младићи и девојке хрле у град на какав такав посао, а оно мало паора што је преостало све су старији.

У селу имамо 100 празних кућа осталих од старачких домаћинстава који су су угашена - каже адашевачки матичар Милена Павловић. - Исто тако, имамо 100 неожењених младића од 30 година, па навише. Ови млади људи нису засновали породице, јер девојке не желе да заснују брак са паорима већ са градским момцима. Друго, на омладину су утицали и минули ратови: на просторима Репубике Србије, Косова а и добровољци који су ишли у Републику Хрватску. Ови ратови оставили су трауме на већини тих младића, па уместо да су ти млади људи стварали породице, они су учествовали у биткама.

Према подацима из Матичарског завода, у овом великом селу 2000. године склопљено је 17 бракова, наредне године 11, 2002. девет, 2003. осам, а лане седам. Ове године су склопљена само два брака.
Што се тиче наталитета, и он је у Адашевцима све мањи. Давне 1987. године рођено је 37 малишана, што је тада било уобичајен број уназад тридесет и више година. Међутим, ако узмемо период од почетка ратова до 2000. године, мало је деце рођено.

Роде ретко слећу у Срем

У целој општини Шид таква је ситуација, а тога нису поштеђени ни остале сремске општине: Сремска Митровица, Рума, Стара и Нова Пазова, Инђија и друге. Нема сремског села у коме нема на стотине празних куће и велики број старачких домаћинстава и са високим наталитетом. Мораталитет свугде превладава и то представља опасност за читав Срем. Узроци оваквог стања у сремским селима су познати, али шта то вреди кад лагано нестају.

Лане је рођено шеснаесторо деце, а ове године за првих шест месеци само троје. Судећи по свему, до краја године биће их рођено још толико, тако да број новорођене деце опада, иако је Скупштина општине Шид донела одлуку да се за свако новорођено дете породици додели 10.000 динара.
У овом селу постоји Основна школа „Вук Караџић” која има три подручне школе у Вашици, Илинцима и Батровцима. Судећи по све мањем броју беба, ова школа ће из године у годину имати све мање ученика уписаних у први разред, а сва та села мање становника.

Овај процес могао би се зауставити обезбеђивањем бољих услова за живот, па млади не би одлазили у град. Тиме би се повећао и наталитет, а морало би се размислити и о здравственој заштити старачких домаћинстава -каже Милена Павловић.

Најтамнија страна адашевачке демографске карте је морталитет. Пре три године у селу су умрле 43 особе, 2003. 31, лане 48, а 2005. године за првих шест месеци у селу је умрло 37 људи. Није тешко закључити да је морталитет у овом селу већи од наталитета и зато се с правом може рећи да Адашевци тихо одумиру.