Први приватни старачки дом у Срему

12 старих особа. 25....

staracki-domУ Шиду је недавно отворен први приватни старачки дом у Срему. Власник Божо Момчиловић каже да је идеју добио од своје супруге која је својевремено радила у једној таквој установи у Хрватској. Купили су једну кућу, адаптирали је и у њој отворили Дом за старе.

– Имамо шест соба са по два лежаја, тако да можемо сместити 12 старих особа. На две собе долази по једно купатило с директним приступом, а цео простор има централно грејање. Поред кухиње, постоји и дневни боравак са заједничким телевизором, који се може прикључити и у сваку собу посебно, уколико неко од њих изрази такву жељу – наводи Момчиловић.

Како се глас о првом приватном старачком дому још није далеко чуо, тренутно је у њему само четворо корисника. Смештај у дому стаје око 25.000 динара, а та установа је потпуно отвореног типа, што значи да деке и баке могу увек отићи до града или у посету код својих најближих, ако им то дозвољава њихово здравствено стање.

– За кориснике су обезбеђена четири оброка дневно, кафа и воће у неограниченим количинама у току дана, као и редовне контроле лекара, односно амбулатно лечење. Имамо уговор с Домом здравља, тако да њихова служба за кућне посете редовно долази и код нас, или – уколико је то потребно, до лекара их ја одвезем. Исхрана је у потпуности прилагођена како животном добу корисника, тако и свакоме понаособ, уколико то захтева његово здравствено стање.

Сви који су ту смештени у потпуности су збринути и под сталним су надзором и контролом неговатељица – наводи Момчиловић и додаје да корисници услуга имају могућност и за једнодневне излете до манастира Привина глава или, ако желе, да иду до неке од градских цркава на богослужење.

Момчиловићи планирају да направе и дневни боравак за старе особе где би имали два оброка, лекарску негу и купање, као и организоване слободне активности, а увече би се враћали на спавање својим кућама.

Једна од првих корисница услуга овог дома, 79-годишња Вукосава Живковић из Мачванске Митровице каже да је већ била у неколико домова где су велике гужве и где сестре не стижу да свакоме посвете довољно пажње.