Све се више улаже у уређење вртића

101 метар, урађени су терени и свлачионице. 12 километара....

sid1-vСело добило трг, а малишани вртић. За пола године, од када је на власти нова, демократска гарнитура, у Адашевцима, селу поред Шида, доста је урађено. У основној школи „Вук Караџић” адаптирана је једна учионица за дечји вртић, а новац је обезбедила Месна управа, у фискултурној сали замењен је под, изоловани су зидови, сређен је свод и уграђено неонско светло, а купљене су и лопте за рукомет, фудбал, одбојку и кошарку.

Инвеститори су били Скупштина општине Шид и Месна управа Адашевци. Бисте народних хероја Другог светског рата, које су се налазиле испред Дома културе су измештене у двориште школе, а овај простор је поплочан тако да су Адашевчани добили трг на којем су, углавном млађи Адашевчани, дочекали обе нове године. Инвестирано је и у фудбалско игралиште, које се налазило на крају Улице Бранка Радичевића, а сада је премештено у центар села, док је на фудбалском игралишту „Граничар”, које је у изградњи, ископан артешки бунар дубок 101 метар, урађени су терени и свлачионице. За ове радове утрошено је девет милиона динара. Како каже председник Месне управе Адашевци Илија Мирковић, однедавно село има уређену депонију, која је направљена од две дивље депоније.

-Значајна инвестиција за Адашевце је и изградња кружног пута око села, дужине 12 километара. Од НИП-а смо за ову намену добили девет милиона динара, што је било довољно за изградњу шест километара, а преосталих шест километара биће завршени највероватније ове године, када стигне преостали новац - каже Илија Мирковић.

Вода за бању и грејање
На километар од Адашеваца налазе се две бушотине с водом температуре 60 степени. Прошле године је урађена анализа воде, а добијени резултати указују да је вода лековита. Међутим, судбина ова два извора још није дефинисана. Ако би се бушотине продубиле још 30 метара потекла би вода од 100 степени.

- Та вода могла би да се користи за грејање станова не само у Адашевцима, већ и у шиду и другим местима, док би се друга бушотина могла искористити за изградњу бањског лечилишта. Поред те бушотине има 37 хектара земље и шуме. На тој земљи би се могли направити спортски терени, па и терен за голф - каже Илија Мирковић.

У катастарској општини Адашевци смештена је и индустријска зона, што је по речима Мирковића, шанса за незапослене из шидске општине, а њих је 4.000, да у наредне четири године добију посао.

Значајно месту у Месној управи има и месни одбор СУБНОР-а. Ова организација има 70 активних чланова и толико симпатизера. Председник ове организације Јовица Степановић каже да, поред редовних задатака везаних за прогам рада СУБНОР-а, већ годинама организују посете борцима у Републици Српској.

Председник Удружења пољопривредника Љубиша Чавић, каже да цене пољопривредних производа нису адекватне, у односу на репроматеријал, а дискутабилне су и цене стоке живе ваге.

- Ако цене падну, домаћа месна индустрија остаће на ногама, ако остану овакве какве су сада, онда је њихов рад под знаком питања. Све у свему, држава је на потезу и она мора ускладити цене између произвођача и индустрије меса и потрошача. Уколико се у Адашевцима развије индустрија, што ми очекујемо, ситни пољопривредници ће продавати своје земље и доћиће до окрупљења пољопривредних газдинстава што је и циљ друштва којем тежимо - каже Чавић.