Инфо 28.03.2016. понедељак

И ове године Народна библиотека „Симеон Пишчевић“ у Шиду обележиће радно и свечано 2. април, Светски дан дечје књижевности који се у целом свету обележава од 1967. године. На тај дан је 1805. рођен је Ханс Кристијан Андерсен...

Данас ће се одржати 30. седница Скупштина Општине Шид, која је заказана за 9 часова. Дневним редом су предвиђено 32 тачке, међу којима је:разматрање оперативног плана одбране од поплава на територији општине Шид, предлог одлуке о оснивању и именовању Савета за безбедност општине Шид, као и предлог одлуке о ангажовању екстерног ревизора. На истој седници одборници ће разматрати и више Програма пословања јавних предузећа и установа у општини, као и финансијске планове за поједине месне заједнице.

Према најавама из Министарства пољопривреде, заостале субвенције из аграрног буџета од прошле године за ратарску производњу исплаћене су протекле седмице. Реч је о заосталим обавезама државе и које су у укупном износи биче 10 милијарди динара, а претворене су у јавни дуг и исплаћене су у три рате као што је и најављено. Кад су у питању субвенције за 2016 годину, доћи ће до смањења износа, док ће средства из аграрног буџета бити преусмерена на инвестицијске пројекте код пољопривредних газдинстава

Овога пролећа у Србији треба засејати око 50. 000 хектара под шећерном репом, што је на нивоу вишегодишњег просека што би требало да задовољи тржишне билансе. Прве површине како у региону Срема тако и осталим крајевима посејане су протеклих дана, иако је пристигли кишни талас краткотрајно прекинуо радове и успорио планирану динамику.

Просечна нето плата исплаћена у Србији у фебруару ове године износила је 44.450 динара, и реално је већа за 10 одсто а номинално за 9,9 процената у односу на јануарску, саопштио је данас Републички завод за статистику (РЗС). У односу на исти месец прошле године, фебруарска просечна зарада без пореза и доприноса је номинално већа за 4,0 одсто и реално за 2,5 одсто.

Влада Србије одобрила је 500 милиона динара за субвенционисање набавке опреме за мала предузећа Да би привредник добио помоћ државе у износу до 25 одсто вредности набављене опреме, његова улагања у ту опрему не могу бити мања од 250.000 динара нити већа од 2,5 милиона динара. Средства се могу добити за нову, али и за половну производну опрему, под условом да није старија од пет година.

У орагнизацији Друштва за истину о Народноослободилачкој борби и борачких организација из Сремске Митровице, Лаћарка, Мартинаца и Дивоша у петак је у позоришту Добрица Милутиновић у Сремској Митровици одржана јавна трибина под називом “Сремци разговарају о Сремском фронту “. На трибини су говорили историчари, публицисти као и неки од учесника једне од највећих битака у току Другог светског рата на просторима бивше Југославије.

У петак је у Галерији Матице српске у Новом Саду свечано потворена изложба слика Саве Шумановића. Изложбу су заједнички организовали Галерија матице српске и Галерија сликаСава Шумановић у Шиду. Изложба ће бити отворена до 7. маја а посетиоци ће моћи да виде 24 дела славног уметника из Шида, настала 1929. године у Паризу.

И ове године Народна библиотека „Симеон Пишчевић“ у Шиду обележиће радно и свечано 2. април, Светски дан дечје књижевности који се у целом свету обележава од 1967. године. На тај дан је 1805. рођен је Ханс Кристијан Андерсен, дански књижевник и прослављени писац за децу. Са ученицима првих и других разреда основних школа у библиотеци ће се обележити и 1. април – Светски дан шале.

Верници који Ускрс славе по Грегоријанском календару обележавју данас други дан највећег хришћанског празника. Надбискуп и митрополит Станислав Хочевар је јуче на први дан Ускрса служио мису у цркви Светих Ћирила и Методија у Београду.

Фудбалери Радничког из Шида у оквиру 18. кола српске лиге група Војводина, играли су у суботу у Шиду нерешено 0:0 са екипом Долине из Падине.

И рукометаши Радничког из Шида играли су нерешено у 17. колу Друге лиге група север. Они су јуче у Црвенки освојили један бод у утакмици са екипом Црвенка 2 која је завршена реузултатом 31:31.

Кошаркаши Партизана из Шида постигли су победу у 17. колу Друге регионалне лиге. Резултатом 61:57 савладали су екипу БНС из банатског Новог Села.

Одбојкашице Макса доживеле су пораз у 15. колу Војвођанске лиге група југ. Јуче су их у Сремској Митровици победиле одбојкашице ИТОН СРЕМ ТЕМПО 3, резултатом 3:2 у сетовима.