Menu
RSS
A+ A A-

Обележено 66 година од пробоја Сремског фронта

Спомен обележје "Сремски Фронт" у Адашевцима крај ШидаУ Адашевцима код Шида у уторак је, уз војне и државне почасти, обележена 66. годишњица пробоја Сремског фронта, који је означио крај Другог светског рата на територији Србије.

На спомен комплекс "Сремски фронт" венце су, у име Владе Србије и Министарства одбране и Војске Србије, положили заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић и начелник Генералштаба ВС генерал Милоје Милетић, као и представници СУБНОР-а, родбина и пријатељи бораца и делегације амбасада земаља савезница.

Дачић је поручио да и овим окупљањем у овом спомен комплексу показујемо да нисмо и нећемо заборавити жртве бораца против фашизма.

"Велика част и задовољство ми је што сам овде у име Владе Србије која уважава све оне који су због идеала слободе положили живот за отаџбину", рекао је Дачић.

Обележавању годишњице пробоја Сремског фронта присуствовале су и делегације бораца Словеније, Хрватске, БиХ, Црне Горе, Македоније и Републике Српске.

Сремски фронт је једно од најтежих и најтрагичнијих српских, али и бојишта Другог светског рата, на коме је у рововској борби, од октобра 1944. до 12. априла 1945. године, учествовало око 250.000 војника на обе стране. Током борби на Сремском фронту, које су трајале 175 дана, погинуло је 13.000 бораца НОВЈ, али тачан број, именом и презименом, никада није утврђен.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4743656

Ко је на мрежи: 86 гостију и нема пријављених чланова