СВЕТОНИКОЉСКО ПРИЗНАЊЕ за 2017. годину

Савет месне заједнице Шид, разматрајући приспеле предлоге за доделу "Светоникољског признања" за 2017. годину, одлучио је да овогодишње признање додели ОСНОВНОЈ МУЗИЧКОЈ ШКОЛИ "ФИЛИП ВИШЊИЋ" у Шиду за изузетан допринос у области просветно-културног живота у граду...

Савет месне заједнице Шид, разматрајући приспеле предлоге за доделу "Светоникољског признања" за 2017. годину, одлучио је да овогодишње признање додели ОСНОВНОЈ МУЗИЧКОЈ ШКОЛИ "ФИЛИП ВИШЊИЋ" у Шиду за изузетан допринос у области просветно-културног живота у граду

Празник Месне заједнице Шид је 22. мај - Свети Никола, а признање Месне заједнице Шид је "Светоникољско признање", које се додељује установама, предузећима, удружењима и појединцима који су својим дугогодишњим радом дали изузетан допринос развоју града или појединих области друштвеног живота у граду.

svetonikoljska 2017

Основна музичка школа "Филип Вишњић" у Шиду основана 1962 године, почела је рад образовањем 50 ученика који су имали избор образовања за 5 инструмената.Данас школу похађа око 220 ученика на 5 различитих одсека, и то за 9 инструмената; клавир, виолина тамбура, флаута, саксофон, кларинет, фрула и кавал.

Шидска музичка школа је учесник бројиних манифестација наше општине а и сама организује следеће:
- Солфеђијада – екипно такмичење из солфеђа
- Лига композитора- пројекат подржан од стране Покрајинског секретаријата за образовање.
- Породични концерт- на ком свирају родитељи са својом децом,
- Шкрипи ђерам
Највећи пројекат Музичке школе "Филип Вишњић" свакако јесте "Еуфонија" - музичко едукативни фестивал, који је по својој структури и садржају јединствен на територији Сремског округа, и који ће ове године бити организован по четврти пут.

Шидска музичка школа је једина музичка школа у Србији која поред свог редовног плана и програма осмишљава и организује пројекте културно-едукативног карактера у којим учествују наставници, ученици и родитељи. Такође школа је за организовање и извођење наставе, као и за целокупно функционисање оцењена највишом оценом од стране просветне комисије Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Упркос бројним проблемима које школа има, резултати школе не недостају. У протекле три године ученици школе су на републичком, међународним и школским такмичењима освојили укупно 92 награде. Ово је једина музичка школа на територији Војводине, а можда и у Србији, која нема салу и полуконцертни клавир , али има ЛАУРЕАТА на Републичком такмичењу у категорији завршног разреда клавира.

svetonikoljsko 2017

Све ове набројане успехе, шидска Основна музичка школа "Филип Вишњић" постигла је без свог сопственог простора за рад. Ово је једина музичка школа у Србији која постоји и ове године слави јубилеј, 55 година свог постојања и за то време никада није била у свом личном простору, него у склопу других правних објеката.

Из свега горе наведеног , за уложен труд, пожртвованост и снагу да траје, окупља децу и бори се за њихове многобројне успехе и медаље, Савет месне заједнице оправдано је донео одлуку као у диспозитиву.