Сот добио водовод

Заједничким улагањима Општине и Покрајине пронађено је ипак решење за снабдевање водом, па ће на бунар ископан прошле године, где је проверен квалитет воде, бити прикључена нова мрежа у Соту...

Вест да четири фрушкогорска села шидске општине, међу њима Сот са 800 становника и 270 кућа, тек сад добијају водовод зачудиће само оне који не знају да је конфигурација земљишта овде таква да до њих није било могуће довести градски водовод из 11 километара удаљеног Шида

Заједничким улагањима Општине и Покрајине пронађено је ипак решење за снабдевање водом, па ће на бунар ископан прошле године, где је проверен квалитет воде, бити прикључена нова мрежа у Соту.

Сот добио водовод

Водоводну мрежу дугу осам километара гради Булевар-коп из Новог Сада.

Прокопана је земља, постављене су цеви, измерен притисак у положеним цевима, чиме је завршена прва фаза, а следи прикључивање домаћинстава.

Месна заједница и ЈКП „Водовод” заједнички ће подржати прикључивање домаћинстава Сота на водоводну мрежу, које може почети одмах. Прикључак по домаћинству кошта између 35 до 40 хиљада динара. Разговарали смо о томе да се омогући уплата у неколико рата, али то још није дефинисано, каже за „Дневник” председник Савета МЗ Сот Драган Панић.

Међутим, мештани Сота чекајући деценијама на водовод сналазили су се сами, копали бунаре, улагали у хидрофоре, па сада оклевају кад је реч о прикључењу на водоводну мрежу.

Проблем је недостатак канализације. Људи се прибојавају да њихове мале септичке јаме неће моћи да приме сву воду која буде пристизала. У ранијим годинама су мештани дизали велику прашину због тога што немају водовод, а сада гледају шта им се више исплати, каже Панић.

Мештани се овде баве углавном пољопривредом. Укупно има око 1200 хектара земљишта, од тога је 33 одсто под шумом, али 206 хектара под виноградима, а овдашњи домаћини поносе се својим винима. Многи, међутим, раде као сезонци у околним местима или у Хрватској. Највећи потенцијал за рурални развој овог краја је Сотско језеро са крупним толстолобицима и сомовима „стокилашима”, о којима се испредају приче.

Шидска општина је у склопу постављања водовода дала и 370.000 динара да се улепша центар села.

Савет је одлучио да постави два рефлектора како би у току ноћи осветлили цркву, порта, плочник и чесма поплочани су и обложени бехатон плочама.

Реновирана спортска сала

Фондација Српске православне цркве, по речима Драгана Панића, уложила је око три милиона динара у обнову старе спортске хале у селу, која је реновирана споља и изнутра, а ових дана стигли су и спортски реквизити.

Стављен је нови под, прозори и врата, урађен нов санитарни чвор, уведене и кабине за купање, јер хала има воду. Тако да је ова фискултурна дворана погодна за наставу физичког, али и спортске активности избеглица смештених у центру Принциповац, каже Панић.

Оставили смо ову чесму и имаћемо можда на још неколико места у селу чесме везане за водоводну мрежу на којима ће они који не уведу водовод, да сипају воду за пиће, каже Панић.

По његовим речима, село има четири моста преко канала, који су ружно изгледали јер им је ограда била од зарђалих металних цеви. Купили смо лепе стубове и све то увезали на прави начин, па су мостићи лепши на око и сигурнији за прелаз, поручује Панић.

Сеоска школа у коју деца, њих око 50, иду до четвртог разреда, саставни је део шидске ОШ „Сремски фронт”.

Школска зграда је у лошем стању. Са уличне стране у зидовима види се влага и малтер отпада, а ништа боље није ни унутра.

Ако успемо у томе да реновирамо школу, створићемо у селу такав амбијент на коме ће нам завидети сва околна насеља. Такође, још пре пар година прекинули смо градњу капеле на гробљу али верујемо да ћемо је ове сезоне наставити и завршити, вели Панић, уз речи посебне захвалности председнику општине Шид Предрагу Вуковићу, за све што је до сада учинио за Сот.

Д. Савичин