ВИШЊИЋЕВЕ НАГРАДЕ

Како је већ устаљено, уручене су Вишњићеве награде. Овај пут добили су их глумица Вања Стефановић и свештеник Хаџи Ђорђе Воларевић, а награде је уручио директор КОЦ-а Срђан Малешевић...

Поводом 250 година од рођења песника – гуслара устаничке Карађорђеве Србије, Филипа Вишњића и 38 година од почетка манифестације Вишњићеви дани, јуче је у реновираној сали шидског Културно-образовног центра одржан пригодан програм.

Вања Стефановић и Хаџи Ђорђе Воларевић

Како је већ устаљено, уручене су Вишњићеве награде. Овај пут добили су их глумица Вања Стефановић и свештеник Хаџи Ђорђе Воларевић, а награде је уручио директор КОЦ-а Срђан Малешевић

Вања се, као чланица аматерског друштва „Бранислав Нушић” из Шида истакла у представама Цветина Анићића, посебно на тему трговине људима. Протојереј ставрофор Хаџи Ђорђе Воларевић, духовник и песник, један је од оснивача Удружења српско-руског пријатељства. Објавио је десет књига историјског садржаја у којима преовладава родољубље, а збирка песама „Света Фруша гора” чека на ред за штампање. Члан је клуба књижевника „Филип Вишњић” и редован учесник манифестације Вишњићеви дани.

Слепи гуслар, родом из села Трнове код Угљевика дошао је у сремско село Грк, које је по њему названо Вишњићево. Певајући старе епске песме и стварајући по угледу на њих нове, у којима је опевао јунаке Првог српског устанка, Филип Вишњић задобио је трајно место у српској духовној вертикали. Пресудан за то био је сусрет с Вуком Караyићем, који је записао песме које је Вишњић изводио уз гусле. У минулих 38 година Културни центар у Шиду организовао је „Вишњићеве дане” чувајући успомену на славног гуслара и подржавајући људе и установе који су на његовом трагу. - Шиђани су показали одлучност Шиђана да и разних политичких турбуленција у минулим годинама и деценијама, задрже до данас Вишњићеве дане као манифестацију која још увек држи снажне темеље културног развоја Шида, Срема и Србије – рекао је директор КОЦ-а Срђан Малешевић.

Поред награда, поводом 38 година постојања Вишњићевих дана додељена су и признања за установе, удружења и организације које су учествовале у овогодишњим Вишњићевим данима. Признања су добили СО Шид, Народна библиотека „Симеон Пишчевић”, Туристичка организација општине, Удружења жена из Шида и Вишњићева, Подручна школа Вишњићево и Црквена општина Вишњићево.

 

Д. Савичин