Четири године од поплаве у Јамени

На данашњи дан, пре четири године, поплављена је Јамена, једино село у шидској општини и Војводини које је задесила ова елементарна непогода

На данашњи дан, пре четири године, поплављена је Јамена, једино село у шидској општини и Војводини које је задесила ова елементарна непогода. Укупна штета на територији општине Шид износила је 673 милиона динара.

Четири године од поплаве у Јамени

У освит 18. јутра месеца маја 2014.године, у Јамени је завладала паника. Насипи на Сави су се добро држали, упркос високом водостају, али је вода незаустављиво јурила из правца Хрватске.

Док се селом ширила вест да је пукла брана код Рачиноваца, вода је већ била до колена. За само два сата потопила је 250 кућа.

Куће су се пуниле водом, једна за другом. Нестајала су огњишта, на којима су Јаменчани одрастали, многима су се очи пуниле сузама. Осамдесет одсто њива је поплављено.

Четири године после у селу се не примећују трагови поплава. Европска унија и Влада Србије уложиле су милионе у обнову кућа.

Тренутна ситуација на насипу код Јамене је стабилна. Густа шума се подмлађује и појачава одбрамбени бедем. Ипак, свака мало јача киша уноси зебњу у мештане Јамене. Било, не поновило се.