Расплет на суду

Радницима Општинске управе у Шиду који су добили отказ забрањен повратак на посао упркос решењу инспекције о одлагању извршења. За девет радника Општи...

Радницима Општинске управе у Шиду који су добили отказ забрањен повратак на посао упркос решењу инспекције о одлагању извршења


За девет радника Општинске управе у Шиду, који су пре четири месеца добили отказе, упркос решењу управног инспектора Министарства за државну управу и локалну самоуправу о одлагању решења начелника Општинске управе Милета Којића, протеклих дана није био могућ повратак на посао.

Наиме, Којић и председник општине Мита Аврамов, према сведочењу отпуштених радника, нису дозволили да се врате на своја радна места и наложили су редарској служби да их удаљи из градске куће.

Градоначелник је уз то изјавио да не признаје решења инспектора "пискарала" и да сви одмах напусте зграду општине. Инспектор републичког Министартсва Мирослав Јеловац је у два наврата током септембра и октобра обавио ванредни инспекцијски надзор у Општинској управи и донео решење којим се одлаже извршење раније донетог решења о отказу за девет запослених, а евентуална жалба СО Шид не одлаже извршење решења о повратку радника на посао.

Незадовољни оваквим "пријемом" радници су помоћ потражили у полицији и од начелника Зорана Смајића затражили да им обезбеди одлазак на посао. "Интервенција" начелника полиције да се спор реши мирним путем није уродила плодом, па је деветоро отпуштених радника издало саопштење за јавност у којем наводе да би током овог месеца суд требало да донесе одлуку, јер су уверени да је и право и правда на њиховој страни.

Миле Којић тврди да ништа није погрешно урађено и да је отпуштање у складу са потребом за смањењем броја запослених у Општинској управи и рационализацијом на основу препоруке Владе Србије. Према његовим речима, у поступку је поштован закон и отпуштени радници неће моћи да се врате на ранија радна места, нити ће бити распоређени на нека нова. У прилог тих тврдњи он наводи податак да је донета одлука о одлагању извршења решења о отказима, али да је решење извршено још пре три месеца и да је за њега ствар завршена.