Инфо 14.03.2016. понедељак

Друштво српско-руског пријатељства Шид, јуче на Беле покладе, последњи дан пред почетак великог Васкршњег поста, обележило је српско -руски празник Масленицу. На тргу културе, најмлађи су одржали традиционални маскенбал а потом је у сали Културно образовног центра Шид изведен музичко-сценски приказ Цигани...

Према прогнозама хидролога на Дунаву од Сланкамена до Смедерева, на Тиси код Титела и на Сави од Јамене до Београда водостаји ће се наредних дана кретати нешто изнад границе редовне одбранеод поплава, а на Сави код Шапца изнад границе ванредне одбране од поплава.

Чланови Српске радиклане странке у Шиду предали су јуче Општинској изборној комисији листу од 39 кандидата за одборнике СО Шид за предстојеће локалне изборе. Како се очекује у току данашњег дана Изборна комисија би требала прогласити изборну листу др Војислав Шешељ – Српска радикална странка, под редним бројем 2.

Друштво српско-руског пријатељства Шид, јуче на Беле покладе, последњи дан пред почетак великог Васкршњег поста, обележило је српско -руски празник Масленицу. На тргу културе, најмлађи су одржали традиционални маскенбал а потом је у сали Културно образовног центра Шид изведен музичко-сценски приказ Цигани у извођењу ученика Основне школе „Вук Караџић“ из Адашеваца, Вашице, Илинаца и Батроваца.

У организацији Удружења пчелара наше општине, јуче је у Вишњићеву одржано традиционално саветовање и предавање за пчеларе из наше општине. На скупу су говорили представници Ветеринарског факултета из Београда као и познати стручњаци из Срема и других суседних региона.

На највећем делу воћњака у региону Срема дошло је до обимнијег кретања вегетације и појаве цвета, који је у овом моменту најосетљивији део. Разлог за то јесте нагли пад температуре и појава јутарњег мраза, који може да изазове оштећење цвета, па је потребно применити мере заштите.

Према програму активности Општинског Ватрогасног Савеза Шид, у суботу је у Љуби одржана изборна скупштина Добровољног Ватрогасног Друштва. На скупштини су усвојени извештај о раду за прошлу и програм активности за ову годину, а изабрано је и ново руководство друштва. Сакупштини су присустовали Начелник општинске управе Ромко Папуга, председник и секретар Ватрогасног савеза и гости из Ердевика.

Црвени крст Шид у сарадњи са Центром за трансфузију крви из Сремске Митровице организује градску и омладинску акцију добровољног давалаштва крви у четвртак 17. марта. Акција је намењена поред Шиђана и мештанима: Беркасова, Бикић Дола, Привине Главе, Сота и Моловина, а трајаће од 8 до 12 часова у сали Црвеног крста.

За православне вернике данас почиње вишенедељни велики Васкршњи или Часни пост, који се завршава празником Васкрсења Исуса Христа - Васкрс, који се ове године прославља 1. маја. Према православном учењу, Велики пост нас учи покајању, праштању и правој молитви, а циљ је да се у миру и тишини дочека највећи хришћански празник Васкрс, јер је вера у Васкрсење основ хришћанства.

Фудбалери Радничког из Шида играли су у суботу у првом колу пролећног дела првенства српске лиге група Војводина, нерешено 0:0 са екипом Слоге из Темерина.

Слога из Ердевика доживела је пораз у утакмици 16. кола Новосадско – сремске лиге. У Новом Саду су их резултатом 4:2 победили фудбалери домаће Црвене Звезде.

Рукометаши Радничког из Шида забележили су победу у 15. колу Друге лиге група север. Резултатом 32:19 победили су екипу Младости из Вршца. Са 11 освојених бодова Шиђани се тренутно налазе на 11. месту на табели.