Инфо 22.03.2016. уторак

Јуче је почело планирано извођење радова на санацији оштећења путног прелаза у нивоу са пругом Шид – Београд на деоници државног пута бр. 121 који захтевају обуставу саобраћаја у делу Шида као и на деоници пута између Шида и Адашеваца. За време извођења радова друмски саобраћај ће бити преусмерен на алтернативни путни правац Шид - Вашица - Адашевци.

Председник Скупштине АП Војводина Иштван Пастор расписаће данас покрајинске изборе, који ће бити одржани 24. априла. Пастор је изјавио да ће данас у подне, у складу са правилима, потписати Одлуку о расписивању покрајинских избора за 24. април, кад ће бити одржани и републички и локални избори.

За предстојеће покрајинске изборе већ су формиране и коалициони блокови странака, који ће заједнички изаћи са листама кандидата за покрајинске посланике. Тако је Демократска странка, формирала блок странака у који су ушли Зелена еколошка партија Зелени, Нова Странка и Демократски савез Хрвата Војводине. Коалициони споразум су потписали Мирослав Васин у име демократа, Дејан Булатовић председник Зелених, Миленко Вујић у име Нове странке, а Томислав Жигов у име Демократског Савеза Хрвата Војводине.

Ситуација око избегличке кризе се не мења у односу на претходне дане. И даље се уприхтавно транзитним центрима на мото- хотелу Адашевци и Шиду налази преко 800 избеглица углавном из Сирије и Ирака који и даље чекају решење свог избегличког статуса. Како је раније предвиђено у прихватни центар на Принциповцу требало би ових дана да се смести око 250 избеглица из Сирије док би преостали мигранти и избеглице и даље били смештени у прихватном центру код Железничке станице у Шиду.

Јуче је почело планирано извођење радова на санацији оштећења путног прелаза у нивоу са пругом Шид – Београд на деоници државног пута бр. 121 који захтевају обуставу саобраћаја у делу Шида као и на деоници пута између Шида и Адашеваца. За време извођења радова друмски саобраћај ће бити преусмерен на алтернативни путни правац Шид - Вашица - Адашевци. Како се очекује радови ће трајати до 28. марта.

Према програму активности за ову годину, данас је заказана седница председништва општинске организације СУБНОР-а Шид, на којој ће се утврдити даље активности. Према календару обележавања историјских и значајних датума, предстоји 24. март, Дан почетка Нато-агресије на нашу земљу, који ће на пригодан начин бити обележен и у Шиду.

Месна заједница Моровић, организује у свом селу базар здравља на који ће доћи три стручњака из Београда: хирург, интерниста и дерматолог. Сви заинтересовани могу доћи у среду 23. марта у 14 часова у Здравствену амбуланту у Моровићу, како би добили користан савет од ових стручњака без здрваствене књижице, картона и чекања.

Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник Светих 40 мученика Севастијских - у народу познат као Младенци. Младенци су посвећени успомени на страдање Светих четрдесет војника, младића, једног пука у граду Севастији, који су 320. године, за време цара Ликинија, прешли у хришћанство, упркос изричитој царевој забрани. Сви су били војници у римској војсци и веровали су у Исуса Христа. Због своје вере, ови храбри хришћани су најпре бичевани, а затим и бачени у тамницу. Убрзо су изведени пред војни суд. Погубљени су бацањем у језеро надомак града. Празник је у црквеном календару обележен црним словом у спомен на њих.

На великој сцени позоришта „Добрица Милутиновић“ у Сремској Митровици вечерас можете погледати позоришни комад, или како кажу „Комедију с ногу“ под називом „Срем наша кућа“. Почетак представе је у 20 часова.

Након победе у 14. колу Војвођанске лиге група запад над екипом Дунав волеј 2 из Новог Сада резултатом 3:0 у сетовима, одбојкаши Шида и даље остају у трци за насслов првака ове лиге. Тренутно се ОК Шид налази на другом месту са 31. бодом и утакмицом мање. У вођству је екипа Сомбора са 35 бодова.

Каратисти Шида постигли су запажен успех на турниру који је одржан у Жабљу. Лука Вејновић, Михајло Дакић, Јована Савић и Данијела Вргочански освојили су прва места у својим дисциплинама. Бојана Радић је била друга, Петар Божин је освојио треће место док је Милица Пејић заузела шесто место у својој дисциплини.