Ускоро на аутопуту до Шида

Најсавременији електронски систем наплате путарине у свету биће до краја године уведен на деоници аутопута Београд - Шид

Плаћање путарине без заустављања


Најсавременији електронски систем наплате путарине у свету биће до краја године уведен на деоници аутопута Београд - Шид. Аутомобили ће пролазити поред наплатних рампи без заустављања, а путарина ће се плаћати тако што ће сензори са возачеве кредитне или дебитне картице скидати одређени износ.

Електронска наплата, ШидНови систем наплате обједињава сва три начина плаћања, ручно, аутоматски и електронски, а дело је стручњака Института „Михајло Пупин“ у Београду. Систем је направљен за потребе Републичке дирекције за путеве.

Специјалне „таг“ картице за електронско плаћање путарине ускоро ће бити у продаји. Њихова цена је око 30 евра, али ће се највероватније продавати по нижој цени да би се возачи стимулисали да што више користе систем. Картице ће моћи да се допуњују на наплатним рампама.

Систем се састоји од две камере и сензора. Прва камера препознаје регистарску ознаку и похрањује је у базу података. Неколико метара иза ње налази се сензор који са картице скида износ путарине. Возило потом наилази у видокруг друге камере којом се проверава да ли плаћена путарина одговара габариту возила. Ако је све у реду, рампа се аутоматски отвара. Рампа је зглобна, да не би много оштетила аутомобил у случају удара, а у себи има сензор који ће зауставити спуштање рампе ако се испод налази возило.

Читав процес траје мање од секунде, односно онолико колико возилу треба да прође. Брзина вожње кроз наплатну рампу биће ограничена на 50 километара на сат. Таквим начином плаћања биће спречене досадашње злоупотребе. Пошто се систем преноса података заснива на Интернету, подаци о возилима ће бити заштићени од хакера, а информације шифроване.

Осим поменутих картица, у ту сврху моћи ће да се користе и обичне кредитне картице, али ће приликом проласка кроз рампу возач морати да се заустави да провуче картицу кроз аутомат. За оне који не желе да користе новине, остаје досадашњи начин плаћања.