Трихинелоза прети Срему

Најугроженије од трихинелозе су општине Шид, Сремска Митровица, Стара Пазова, Рума, Ириг и Пећинци

Најугроженије од трихинелозе су општине Шид, Сремска Митровица, Стара Пазова, Рума, Ириг и Пећинци, упркос дератизацији која се спроводи сваке године

TRICHINELLOSIS

 

Ветеринари Републичке управе објашњавају да су дератизације узалудне уколико појединци, који за сопствене потребе кољу свиње, не схвате да се све заклане животиње обавезно морају прегледати јер трихинелозу није могуће спречити вакцинацијом.Стручњаци Републичке управе за ветерину Србије упозоравају да опасна болест трихинелоза и ове године прети, највише неким подручјима у Срему, извештава Срна.

Најугроженије од трихинелозе су општине Шид, Сремска Митровица, Стара Пазова, Рума, Ириг и Пећинци, упркос дератизацији која се спроводи сваке године. Ветеринари Републичке управе објашњавају да су дератизације узалудне уколико појединци, који за сопствене потребе кољу свиње, не схвате да се све заклане животиње обавезно морају прегледати јер трихинелозу није могуће спречити вакцинацијом.

Преглед дијафрагме заклане свиње најпоузданији је начин у откривању ове опасне болести. Према новом Закону о ветерини, свако ко угрози здравље људи стављајућу у промет месо заражених животиња, може бити одговоран прекршајно и кривично, и кажњен и за привредни преступ. Епидемија трихинелозе већ је откривена средином септембра у Богојеву, а до јуче је пријављено 104 болесника. Друга епидемија ове опасне болести откривена је у Малом Иђошу 7. новембра, где је досад забележено 39 оболелих, од којих је један пацијент преминуо јер је јео кобасице заражене трихинелозом.

У средњем Банату није забележен ниједан случај трихинелозе, изјавила је агенцији Бета републички ветеринарски инспектор у Зрењанину Славка Картал. И директор Ветеринарске станице Зрењанин Миле Јованов потврдио је да ове године нема регистрованог ниједног случаја болести. Јованов наводи да је то због тога што се свиње гаје по оборима, вакцинишу и имају редовну ветеринарску контролу.