Део миграната из Шида биће премештен у друге градове

У Шиду има 2.000 миграната. Сматра да мигрантима није циљ да направе неко кривично дело. "Није им циљ да изврше кривично дело, јер их то спречава у даљем путу", каже Иванишевић...

Државни секретар у Министарству рада, запошљавања, борачке и социјалне заштите Ненад Иванишевић каже за РТС да се Србија показала као хумана земља током избегличке кризе, али да је граница те хуманости кршење закона

Део миграната из Шида биће премештен у друге градове

Најавио је да ће део миграната из Шида бити премештен у мање прихватне центре. Иванишевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је инцидент који је мигрант направио у Шиду редак пример кршења закона. "Нажалост ми говоримо о инцидентима, али имамо 6.000 људи коју поштују законе и не праве проблем", каже Иванишевић.

Нагласио је да закони Републике Србије важе за све који се налазе на територији државе, као и да му је жао ако је неко од грађана Шида узнемирен због инцидента. "Морам да похвалим председника општине Шид који је трезвено разговарао и са нама и са грађанима Шида", указао је Иванишевић. Тврди да ће мигранти у Шиду бити измештени.

"Направићемо премештање миграната због контроле кретања, наша хуманост има границе, а то је да се поштују закони Србије", истиче Иванишевић. Каже да је циљ да буду мањи прихватни центри, јер у Шиду има 2.000 миграната. Сматра да мигрантима није циљ да направе неко кривично дело. "Није им циљ да изврше кривично дело, јер их то спречава у даљем путу", каже Иванишевић.

Говорећи о капацитетима у Србији, Иванишевић наводи да је у Србији тренутно око 6.000 миграната у прохватним центрима и око 1.000 ван центара. Када је реч о новим прописима Мађарске и како они утичу на ситуацију у Србији, Иванишевић указује да је ситуација стабилна. "Ситуација је стабилна, скоро да нема улазака, не одлучују се да траже азил у Србији. Имамо нови тренд да се враћају у Грчку, јер кроз програм УНХЦР је могућа алокација миграната, а друга тенденција је добровољни повратак у земље порекла, посебно Авганистан", закључио је Иванишевић.