Мигранти из центра у Шиду ће бити измештени

Добили смо подршку од надлежних институција за нашу иницијативу о затварању Прихватног центра у самом граду. Овог викенда очекујемо да почне етапно исељавање миграната и њихових породица", рекао је председник општине Шид Предраг Вуковић

На седници Општинског савета за безбедност у Шиду донета је одлука о затварању Прихватног центра за мигранте код Железницке станице у том граду, преноси Блиц.
Седници је присуствовао и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић.

Мигранти из центра у Шиду ће бити измештени

"Добили смо подршку од надлежних институција за нашу иницијативу о затварању Прихватног центра у самом граду. Овог викенда очекујемо да почне етапно исељавање миграната и њихових породица", рекао је председник општине Шид Предраг Вуковић.

Он је додао да су се показали као добри домаћини према мигрантима и захвалио се грађанима Шида на стрпљењу и поверењу које су указали општинским властима у решавању овог проблема.

Како је рекао, сваки мигрант уживао је пуну заштиту Србије, али да се у бројним случајевима мигранти у Шиду нису показали као добри гости.

Државни секретар Ненад Иванишевић истакао је да је безбедност грађана Србије на првом месту, те да се извињава грађанима Шида уколико су доживели непријатности од миграната.

Из Прихватног центра у Шиду, акцијом УБПОК пре две недеље, већ је исељено стотинак најекстремнијих миграната, углавном Авганистанаца и Пакистанаца са прекршајним и кривичним пријавама, који су аутобусима превезени у Прешево.

Како је у међувремену придошло још миграната у Прихватни центар у Шид, сада се тамо, према подацима надлежних, налази око 400 миграната - стотинак самаца и 300 миграната са породицама.

Сви они из Прихватног центра код Железничке станице у Шиду биће, како је најављено медијима, исељени током наредног викенда и преко првомајских празника у друге, мање прихватне центре у Србији, где ће им бити обезбеђени добри услови и, како је наглашено, боља контрола њиховог кретања.

Да ли ће се за мигранте из Шида отворити и неки нови мањи прихватни центри у Србији, новинарима није прецизирано.

У преостала два прихватна центра на територији шидске општине Адашевцима и Принциповцу тренутно борави око 2.000 миграната.

Мештани Шида су се побунили против миграната почетком априла када се у овом граду догодио инцидент у коме је мигрант наоружан упао у кућу у којој су биле малолетне девојчице.

"Безбедност грађана нам је на првом месту, ситуација у Шиду је алармантна и више нема времена за чекање. Град је пун миграната, на територији општине Шид имамо чак три прихватна центра са 2.000 миграната, углавном из Марока, Пакистана и Авганистана, који стално праве инциденте, краду, физички се обрачунавају, међусобно, али и са грађанима", рекао је тада Вуковић.

Он је додао да последњи инцидент када је мигрант са секиром упао у породичну кућу у Шиду у моменту када су тамо саме биле две девојчице је кап је која је прелила чашу.