Сремци срдачно дочекали мале мигранте

Јуче је у школама у Соту и Бикић Долу са две недеље закашњења почела школска година за децу миграната који су смештени у прихватном центру на Принциповцу...

Јуче је у школама у Соту и Бикић Долу са две недеље закашњења почела школска година за децу миграната који су смештени у прихватном центру на Принциповцу

Наставници и њихови ученици од првог до четвртог разреда припремили су пригодан програм за своје другаре са Принциповца.

у школама у Соту и Бикић Долу

Бројни родитељи и представници матичне школе “Сремски фронт” из Шида, локалне самоуправе и Школске управе Нови Сад увеличали су славље малишанима. Новопримљени ученици добили су беџеве, а бомбоне и чоколаде и сва деца и гости, а певало се играло и смејало. Први дан у школи остаће код све деце, али и присутних родитеља, да се памти.

„Ово што смо видели данас у Соту и Бикић Долу то је нешто сасвим нормално. Хоћу да истакнем улогу школа на челу са директорком шидске школе “Сремски фронт” Слађаном Љубојевић, као и Школске управе Нови Сад, Министарства просвете и локалне самоуправе из Шида. Деца су показала колико им је стало до дружења са новим пријатељима и друговима, суживота у школи, а то исто се дешава и осталим школама где су ушла деца миграната“, казао је Небојша Илић, општински повереник за избеглице и мигранте.

Новопримљени ученици добили су беџеве, а бомбоне и чоколаде и сва деца и гости, а певало се, играло и смејало. Први дан у школи остаће код све деце, али и присутних родитеља, да се памти

Он је навео да ће се малишани у наставни процес укључивати кроз рад у игри и да ће обезбедити услове за школовање деце миграната као што је и обећано од стране државних органа.

Директорка ОШ “Сремски фронт” Слађана Љубојевић наводи да су Сремци познати по гостопримству и хуманости и да је то и јуче показано у Соту и Бикић Долу.

„Ја сам рекла родитељима шта их очекује у овој школској години, а и деци смо то објаснили. Увели смо их данас припремљене за овај догађај, они су достојанствено као и ми сами са колегама и припремили дочек деце миграната с обзиром да су ово два мала места и да су то комбинована одељења.

пригодан програм за своје другаре са Принциповца

Значи иде се на идивидуалан рад. Они ће се лагано укључити у наставни процес, онолико колико буду могли, а ми ћемо видети њихове способности и све ће доћи на своје место. А када је у питању језик та су деца већ годину дана припремана за ову наставу. Они уче и српски језик па ће са учитељима наставити рад на српском и енглеском језику“, завршила Слађана Љубојевић.

Руководиоца Школске управе Нови Сад Јово Вукчевић наводи да су припреме за укључивање деце миграта у наставу у основним школама почеле још у мају и да је био обухватан посао.

„Јутрос кад смо стигли осетио сам неку радост, поготово када сам видео лица те деце. Јер оно што смо заправо и прижељкивали јесте да буде све лепо, пријатан дочек свих ученика у шидској општини. И Шиђани су показали себе данас у правом светлу. Тако и треба да буде, мени је драго што смо данас доживели сви велику радост“, нагласио је Вукчевић.

Д. Савичин