Подигнути крстови на Лазарицу

Током молебана старешине цркве Лазарице у Шиду, јереја Ђорђа Марића на звоник и куполу новоизграђене цркве подигнути су крстови које је освештао у јулу владика сремски Василије...

Током молебана старешине цркве Лазарице у Шиду, јереја Ђорђа Марића на звоник и куполу новоизграђене цркве подигнути су крстови које је освештао у јулу владика сремски Василије.

Подигнуту крстови на Лазарицу у Шиду

Захваљујући на подршци епископу Василију, свештенству, ктиторима и народу, Марић је рекао:

- Ми се данас посебно радујемо што смо овде на светом месту и сведоци овог великог дела. Реткост је, то може да се деси у једном веку или у више векова. Радујемо се заједно с народом у овом граду који у овом храму види велику помоћ. Ова светиња постала је украс града.

Преостало је још посла на крову у наредних десет дана, да се омалтерише, постави гранит и подно грејање, чиме је већи део посла завршен. После тога долазе фреске и олтар на ред. Кад је храм покривен и постављена столарија, онда је све друго много лакше.

У ових шест година, колико је јереј Марић у Шиду, било је много приложника, а он посебно истиче породице Вејић, Марковић, Обрадовић, Петровић, Ашћерић, Мишчевић, те архимандрита Гаврила. Помагала је и Општина Шид и раније, али и ове године када је за Лазарицу усмерено 750.000 динара.

Екипу мајстора за покривање цркве лимом предводи Валери Богдан из Доњецка у источној Украјини:

- У западној Украјини, одакле су мајстори негује се занат да се лимом цркве и куће, док централна и источна Украјина, као и Белорусија ту традицију нису имале. Ови мајстори су изврсне занатлије из Паћајева. Њих четворица урадили су много објеката, а сада раде у Шиду – каже Валери Богдан који је донео по поруyбини шидске црквене општине и посебан лим за покривање.

На овај лим иде гаранција на боју од 60 година, а иде у прохром са основицом бакра. На Лазарици у Шиду утрошили су, како каже Богдан 650 квадрата лима, а два квадратна метра лима тешко је седам килограма. Није то било лако ни превести до Србије, али како каже Богдан, уз гаранцију епископа Василија, оца Гаврила и јереја Ђорђа Марића, прешли су све границе без проблема. Радили су овде 21 дан, на три апсиде и две куполе, остају још десетак дана да све заврше, па иду за Белорусију. На питање колико кошта овакав мајсторски рад Богдан одговара:
- Наш рад је поклон нашој цркви - српској цркви. За рад не тражимо ништа.

Текст и фото: Д. Савичин