21. СРЕМСКА СВИЊОКОЉА И КОБАСИЦИЈАДА

Традиционална, ове године већ 21. по реду гастрономско – туристичка манифестација "Сремска свињокоља и кобасицијада" у Шиду окупила је велики број гостију, љуби

21. СРЕМСКА СВИЊОКОЉА И КОБАСИЦИЈАДА

Шид је овог викенда центар свињског и винског Срема. Данас је почела 21. "Сремска свињокоља и кобасицијада", а сутра ће у Беркасову бити отворена и 23. "Сремска винијада"

Традиционална, ове године већ 21. по реду гастрономско – туристичка манифестација "Сремска свињокоља и кобасицијада" у Шиду окупила је велики број гостију, љубитеља доброг залогаја из Шида, ближе и даље околине, али и Мађарске, Словеније, Хрватске, Словачке, Босне и Херцеговине.

Првог дана, као и обично, на платоу испред спортске хале, искусни месари такмичили су се у брзој обради меса, а најбржа ове године, била је домаћа екипа "Митин млин" у саставу Жељко Деветак, Саша Хорњак и Предраг Обрадовић, која је обрадила бравца за 4 минута и 12 секунди. Момци су се заиста трудили, али рекорд за Гиниса, од 3 минута и 32 секунде, није оборен.

Уследило је такмичење у прављењу кобасица где је 15 екипа покушавало да направи најбољу. Екипа из хрватског Самобора имала је посебан рецепт за "чешњовку", кобасицу без паприке.

Манифестацији је на значају ове године дао и гост из Русије, војни и ваздухопловни аташе Амбасаде у Београду.

Настављено је весело, такмичењем у једењу кобасица, а сутра ће бити проглашени и најбољи произвођачи суве домаће кобасице. Завршна свечаност одржаће се у Словачком дому, уз тамбрушки ансамбл "Зоруле".