У Шиду 400 миграната у два прихватна центра

Око 250 миграната тренутно борави у Прихватном центру у Адашевцима, а око 150 у другом центру на Принциповцу

На Светски дан избеглица бележимо да у шидској општини тренутно борави око 400 миграната у два прихватна центра и око стотину њих нерегистрованих. А од ратних деведесетих, овде је трајно уточиште пронашло 15.000 људи из Хрватске и Босне и Херцеговине.

У Шиду 400 миграната у два прихватна центра

Око 250 миграната тренутно борави у Прихватном центру у Адашевцима, а око 150 у другом центру на Принциповцу. Бројка се готово свакодневно мења, јер неки успевају да оду, све чешће преко босанске границе, а нови долазе, у последње време највише из Ирана.

Подједнако има породица са децом и самаца. Неки су овде и готово две године. Некадашњи здравствени радник ове установе, сада домар, у прихватном центру је од септембра 2015. године.

А током ратних деведесетих година прошлог века, кроз шидску општину је прошло око 45.000 избеглих из Хрватске и Босне и Херцеговине. Трајно уточиште овде је пронашло њих око 15.000. Општина Шид свих ових улаже максималне напоре како би им обезбедила кров над главом.

Као погранична општина, шидска је одувек била отворена за све који су морали напустити своје домове и прва која је пружала руку помоћи. Без обзира на националну, верску и било какву другу припадност.