24. СРЕМСКА ВИНИЈАДА

По 24. пут у Беркасову је организована Сремска међународна винијада, у организацији Месне заједнице, Општине Шид и Туристичке организације

По 24. пут у Беркасову је организована Сремска међународна винијада, у организацији Месне заједнице, Општине Шид и Туристичке организације

Манифестацију којом се подржава виноградарство и винарство овог краја, посетио је покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић.

24. СРЕМСКА ВИНИЈАДА

- Велики је значај Сремске винијаде, јер промовише наша вина и винограде. То је разлог што и Покрајински секретаријат подржава ову приредбу у циљу развоја виноградарства и винарства - рекао је Радојевић. - За две године заједно са винарима и виноградарима Војводине уложили смо милион евра у најновију и најсавременију опрему за производњу вина. Ове године определили смо се да подржимо производњу вина са додатних 50 милиона динара. Циљ је да унапредимо квалитет вина, посебно у сремском виногорју.

Покрајинска влада је прошле године купила најсавременији вински стабилизатор који се налази на Институту за виноградарство у Сремским Карловцима. Он је на располагању свим виноградарима са територије Војводине, подсетио је Радојевић и позвао све винаре да користе ту лабораторију. До Покрајинске владе је стигао захтев Удружења виноградара Срема да се набави мобилна пунионица, а Вук Радојевић је изнео уверење да ће та идеја бити реализована већ ове године.

На овогодишњој Сремској винијади, како нам је потврдио председник комисије за пријем узорака вина Митар Сабо, оцењиван је 61 узорак вина. У категорији белих било је 29 вина, 21 црвено и 11 у категорији розе вина. Осим локалних и винара из Србије, узорке су послали и винари из Републике Српске, Хрватске и Словеније.

У стручној комисији која је оцењивала квалитет вина били су др Слободан Јовић, дипл. инжењер Слободан Шапоња и др Александар Петровић. Признања, плакете и захвалнице најбољим произвођачима уручио је на свечаности у хотелу Далас у Беркасову, председник Скупштине општине Шид Велимир Ранисављевић.

Мање на чокоту, боље у бурету

Малим произвођачима исте грешке годинама се провлаче, каже др Слободан Јовић, јер тешко прихватају неке новине.

- Не можете производити бело вино доброг квалитета ако на једном чокоту имате четири-пет килограма грожђа. Тада добијете танко и неукусно вино, просто водњикаво. Та вина често немају довољно киселине, зато морате ограничити производњу грожђа по чокоту. За добро бело вино може да буде и три килограма грожђа до три и по по једном чокоту, на пример пламенца, док за добро, пуније црвено вино на чокоту не сме бити више од два, два и по килограма грожђа – каже Јовић и додаје да се то постиже резидбом.

Међу белим винима прво место са 18,30 бодова заузео је подрум Илић -Нијемчевић из Бикић Дола, друго је вино са 18,20 бодова Анђелка Прокупца из Бапске (Хрватска) а треће место са 18,10 бодова Винарија Комазец из Инђије.

И у категорији црвених вина прво место, али и треће место освојила су вина Илића-Нијемчевића, а друго место Комазеца, који су пак тријумфовали у категорији розеа, узевши прво и друго место. Треће место за розе вино заузео је Мали подрум Гајић из Александровца.

Винијада у Беркасову је на свој начин допринела развоју виноградарства у овом крају, са циљем да се добију квалитетнија вина. Митар Сабо нам каже да су у минулим годинама за 130 хектара повећане површине под лозом, па се данас може рећи да има и већих произвођача вина, а три имају по 100 хектара под виновом лозом.

Д. Савичин