Шидски вашар посећен и на летњој врућини

Сваког 15. у месецу сви путеви воде за Шид. Тог дана се, још по декрету Марије Терезије, одржава вашар је у Шиду. Тада је Шид добио и статус града.

Шидски вашарСваког 15. у месецу сви путеви воде за Шид. Тог дана се, још по декрету Марије Терезије, одржава вашар је у Шиду. Тада је Шид добио и статус града. Дан сув и врућ, продавача пун вашар на овом шидском сунцу, мозак се испод капе или косе крчка, а купци без новца и са новцима, из радозналости питају за цене.

Милутин Аћимовић из Лаћарка, довео је на вашар краву „црвени холштајн”. Ту је и теле од неколико месеци, тешко преко 150 килограма, разбацано као и мајка му, за коју Милан каже да даје 30 литара млека дневно, а извео је на вашар да је прода из нужде. Цена краве са телетом је 1.250 евра. Продаје се у пакету крава са телетом, узми или остави. Телади има у камионима неколико стотина. Цена им је од 300 до 450 евра по комаду. Мало даље блеје јагањци у ауто–приколицама и дахћу на ужареном сунцу. А купци су ту поред њих, на 50 метара, власници шатора пеку јагањце на ражњу.

Чује се музика уживо певачица прима новац за наручене песме. Мало даље су ИМТ трактори фергусони, стари 13 година, али на високој цени. Тражи се за њих 4.800 евра. Не продају се, али дочекаће и следећи вашар. „Рума гума” нуди пољопривердницима тракторске гуме од 15 до 300 евра по комаду. Продају се и котлићи за рибу, по цени од 700 динара и они од прохром лима по 8.000 динара. Ражањ са електромотором кошта 6.000 динара, а буради за ракију и вино коштају евро за литар. Ту су и прозори од јеловине по 30 и врата по 60 евра. Пешкири се продају од 100 до 200 динара мајице исто тако.

Занатске радње нуде мушке панталоне по 500 динара комад, акапе су по 100 динара. Све што се нудило на вашару, било је испод цене овдашњих трговина, јер мора се признати да се у шидским продавницама цене котирају врло високо. Ту је граница са Републиком Хрватском и Републиком Српском и тражња је већа.

шидски вашар је интернационалног карактера, јер ту долазе купци из Војводине, Реупблике Хрватске, Републике Српске и Федерације. Угоститељски објекти су упечатљиви. У 15 шатора на вашару било је сигурно 1.500 људи, јер испред сваког шатора постоји ражањ на којем се пеку по 10 до 15 јагањаца, а посетиоци шидског вашара чини се да су дошли углавном да виде цене, седну под шатор и поједу јагњеће печење.