Прихватни центар у Шиду биће привремено затворен

Прихватни камп у Шиду је поднео велики терет и кроз њега је прошло десетине хиљада људи. Сада ће бити привремено затворен. Он је замрзнут. Уколико би дошло до велике промене ситуације, ми смо спремни да реагујемо...

Министар за рад Александар Вулин изјавио је да ће прихватни центар за мигранте у Шиду привремено бити затворен, а број миграната биће значајније смањен и у Обреновцу

„Прихватни камп у Шиду је поднео велики терет и кроз њега је прошло десетине хиљада људи. Сада ће бити привремено затворен. Он је замрзнут. Уколико би дошло до велике промене ситуације, ми смо спремни да реагујемо, али за сада нема потребе и можемо да растерећујемо наша насељена места“, рекао је Вулин новинарима у Шиду.

Прихватни центар у Шиду

Он је захвалио представницима локалне самоуправе и грађанима на великој хуманости и стрпљењу које су показали протеклих година, те су мигранти у Шиду били сигурни, безбедни, заштићени, збринути.

„Можемо да кажемо да смо овде у Шиду показали своје најбоље лице. Мигрантска криза се захваљујући великим напорима Владе Србије држи под контролом и захваљујући томе можемо да радимо редукцију капацитета, да извршимо одговарајућу прерасподелу миграната.

Министар је најавио смањење броја миграната у одређеним центрима, а међу првима ће бити центар у Обреновцу.

„Свуда ћемо ићи на растерећење и распоређивање, да сви равномерно поделимо терет кризе у складу са тим како се буде одвијала криза уколико и даље буде опадао број миграната, наравно да ћемо ићи на затварање и осталих центара“, рекао је Вулин.

Он је појаснио да се настоји да се не формира један велики центар где нису довољно добри услови и организација рада, врћ да постоји више мањих кампова који не оптерећују локалну заједницу и никоме не представљају велики проблем.

Он је нагласио да ће се убудуће настојати, као и до сада, да се што мање оптерећују градска језгра насељених места.

„Сваки мигранат ће бити збринут, биће сигуран, према њему ће се понашати у сладу са највишим критеријумима“, рекао је Вулин и додао да развијене земље имају више новца али немају организацију као Србија и да нико нема хуманост и стрпљење наших људи.

„Ови људи нису затражили азил, неће да остану у нашоиј земљи,али док су овде биће збринути. Грађани Србије могу да буду мирни, држава ће заштити и ове људе, али и наш начин живота и наше људе“, појаснио је министар.