Кров за антички саркофаг

У дворишту Галерије слика „Сава шумановић” налази се антички саркофаг, веома вредан, а циљ је да се он заштити.

У дворишту Галерије слика „Сава шумановић” налази се антички саркофаг, веома вредан, а циљ је да се он заштити. Извршене су све грађевинске припреме да се сазида мали маузолеј око саркофага, који је димензија 2,17 са 1,39 са 0,87 метара.

Саркофаг је сав од камена, пронађен је у шиду на потесу Белњача 1997. године. Био је празан, а поклопац му је био оштећен - објашњава Директора Весна Буројевић.

Антички саркофаг у ШидуНамера нам је да заштитимо овај вредни саркофаг, па смо одлучили да направимо кров над њим.
Пошто су већ ударени темељи, биће и обзидан. Камени саркофаг је направљен од једног комада камена, богато је декорисан рељефном декорацијом на којој су пронађени трагови боје. Декорација је урађена на три стране, док је четврта страна саркофага, која је стајала уза зид просторије, без декорације. Натпис се налази у средини саркофага, а пошто је рађен бојом, зуб времена га је избрисао, па се готово ништа не види.

Са леве стране, у рељефу је представљена женска фигура у богатом дугачком хитону са велом преко главе, а са десне стране представљена је фигура мушкарца у богатој војничкој одори с копљем у руци. Те две фигуре представљају покојнике. На бочним странама налазе се по две фигуре пантера или лавице, између којих се бокори винова лоза.

Поклопац сандука је такође сачињен од једног комада камена и урађен је са двоструким кровом. Постоје на њему поља у која су смештене главе медуза у рељефу, а на кратеријама су персонификације годишњих доба. На основу декорације и новца нађеног у близини овог саркофага, може се рећи да он припада четвртом веку нове ере.

Ако га повежемо са близином Сирмијума, садашње Сремске Митровице који је био четврти град у великом Римском царству, можемо закључити да су овде били сахрањени муж и жена који су припадали вишем римском сталежу. Муж је био официр хастатус или центурион са успешном војничком каријером за коју је био награђен имањем и вилом Рустиком у којој је живео до смрти.

Сахрањен је у породичном маузолеју који се налазио у склопу виле у којој је живео - каже дипломирани археолог Сања Гаруновић.
Овај саркофаг се може видети радним даном од 8 до 18 сати, а викендом и празницима од 9 до 15 сати.