Душан Тубић
(1949 - 2012)

Душан Тубић је рођен у Суботици 2. марта 1949. године, а одрастао је шидској главној улици повише Словачког парка. Основну школу „Бранко Радичевић“ и Гимназију „Сава Шумановић“ завршио је у Шиду. Још у основно школским данима бавио се глумом. У гимназији под режисерску палицу узела нас је проф. Гордана Слобода и тада смо припремали Михизову драму „Командант Сајлер“. Тада смо били и у СНП у Новом Саду и гледали ту представу, а свако од нас аматера морао је добро да упамти своју улогу. Тако је говорила проф. Гордана, а њена рођака Мира Бањац нам је давала упутства током припремања овог Михизовог дела, које је први пут изведено у СНП, а потом у шидском Дому културе.

Душан Тубић (1949 - 2012)

Био је то наш аматерски успех вредан пажње. После тога низале су се и друге представе: дела Пере Будака, Бранислава Нушића, Стерије, Гогоља...

После завршене Гимназије почели смо да глумимо у АП „Бранислав Нушић“. Ту нас је дочекао Џентлмен, први професионални шидски глумац и режисер, који је са Миром Бањац завршио глумачку школу СНП у Новом Саду. И те године аматерског града улиле су нам поверење у посао којим се бавимо. Желели смо да постанемо професионални глумци. Одустали смо.

Радили смо своје свакодневне послове: били смо службеници, радници, новинари, трговци... А, онда крајем 70-их година дође Бата Коле из Новог Сада, иначе рођени Бачинчан и уведе нас у „Турнир духовитости“, који је тада организовао дневни лист „Политика експрес“. Е, ту смо постигли максимум. Били смо и на београдској телевизији.

Било је тих наших аматерских представа широм шидске општине, Срема, Војводине и Србије. Освајали смо и награда, дружили се и лепо живели у тим финим временима.


Дуле,

сада су са тобом Чика Душан Лазић - Џентлмен, Бата - Коле Драган Колесар, Јова Личина, Мирон Киш Глиста, Милена Поповић Прокоп, Душан Трзин, Влада Дорохази и сви наши шидски глумци, режисери и многи аматери и професионалци, који су радили на „даскама које живот значе“.

Немој ти да ореш оне небеске њиве – како каже Балашевић у својој песми – већ ти припреми нама даске које небеса значе. Нека су нам небеса у припреми за неке нове урнебесне комедије.

Вечна му памјат...


Р. Лазић - Шид, 13.07.2012.