Оснивач музеја афричке уметности у Београду

Веда Загорац је била жена Теодора Станивуковића, једног од осморо деце Илије Станивуковића. Удала за Теодора Станивуковића у Загребу, где су склопили грађански брак.

Као веома образована, била је блиски сарадник друга Тита и често је са њим путовала по партијском задатку и до Беча и Париза. По сугестији друга Тита, узели су скромну кућу у Загребу на Грбовцу, број 20. На кући је спомен плоча са уклесаним речима "У овој кући је 1939 – 1940. године илегално радио и становао Генерални секретар КПЈ-у Јосип Броз Тито". Веда Загорац је после рата поклонила кућу Музеју, која је ушла у склоп Виле Загорка. У то време из Шида од породице Станивуковић су стизали сандуци хране, никад мањи од 70 кг.

Музејска изложба "Мотив птице у уметности Африке"

Другарицу Загорац и њеног мужа, окупација је затекла у Загребу у кући и како по усташкој наредби на Илици није могао становати ниједан Србин, Веда и Теодор су морали напустити Загреб. Дошли су кући у Шид 30. априла 1941. године и склонили се на породични салаш. Убрзо су усташе дошле у Шид, тражећи их. Доктор Теодор се из господина прерушио у свињара и дочепао оближњих кукуруза, а другарицу Веду су одвели у Шидски затвор. Веда је одбијала храну коју јој је заова Јелена доносила, јер је штрајковала глађу. Усташе су је покушале наговорити да им се придружи као Хрватица. Другарица Загорац је то енергично одбијала, због чега су је псовали, али не и злостављали. Веза из Загреба ју је извукла из Шидског затвора и одвела у Загреб, док се муж Теодор крио на тавану родитељске куће у Шиду. Након неког времена, "ја сам организовала његово пребацивање из Шида у Загреб, а одатле смо обоје отишли на Сушак у хрватско Приморје, где ми је мајка радила као професорица." Тамо су се прикључили покрету у целе године радили као теренски радници, затим су ступили у партизане, а након годину дана, Ведин муж одлази за Славонију као комесар једног батаљона.

Након погибије мужа, Веда Загорац се после рата удала за Здравка Печара. После дугогодишњег боравка у Африци, она и муж су поклонили граду Београду многе уметничке предмете из тих крајева, од које је формиран Музеј афричке уметности у Београду.