Menu
RSS

Шидски портал™је интернет портал града Шида и општине, намењен је шиђанима (онима који су то некада били или који се тако осећају), користи за прикупљање и размену информација, текстова и догађаја на локално-глобалној мрежи „Интернету“, служи на корист шиђанима као својеврсна архива.

A+ A A-

Ердевик је насеље у општини Шид у Сремском округу. Налази се на надморској висини од 140 м на обронцима Фрушке горе


Окружују га три већа места: Илок, Сремска Митровица и Шид, чијој општини и припада. Има три прекрасна језера од којих највеће има сређено купалиште са још 15 метара насутог шљунка.

Ердевик

Са две стране је окружено Фрушком гором а са друге две равницама . Село има типичну панонску (континенталну) климу, бројне потоке, изворе ,три језера и плодну црницу.

Мештани села се баве пољопривредом, а чувени су и по својим виноградима и винима. Шуме се протежу на површини од 1500 ха и заштићене су у Националном парку Фрушка гора, шуме липе, храста, багрема, смрче, букве и бора, идеално су скровиште многоврсне дивљачи, а посебно јелена, муфлона и дивљих свиња.

Археолошким истраживањем многи налази наводе на закључак да је на овом терену постојало насеље још у бронзано доба. У селу се налази неколико локалитета из римског доба, а по писаним споменицима Ердевик се први пут спомиње 1351. године. Ердевичани су познати по високо квалитетном грожђу и вину, као и по производњи хмеља .

Парк у Ердевику

Са школом из 1755. године, са два културно-уметничка друштва (српско и словачко), са предивним парком и зеленилом у центру места, старим један век, са узбудљиво- заталасаним изворима и потоцима, око 4000 ердевичких становника пребогатих у различитостима не признају да су село или да су на периферији прогресивног живота. Они то и нису.

Приказ # 
Наслов
Језеро Брује Ердевик
Језеро Мохарач

Статистика

Број прегледа чланака
1122380