Menu
RSS

Шидски портал™је интернет портал града Шида и општине, намењен је шиђанима (онима који су то некада били или који се тако осећају), користи за прикупљање и размену информација, текстова и догађаја на локално-глобалној мрежи „Интернету“, служи на корист шиђанима као својеврсна архива.

A+ A A-

Илијанум - Илијин музеј у Шиду,основан 1971. године

logo

13. XI 1970. Илија покреће иницијативу за оснивање Музеја наивне уметности следецим писмом:

СКУПШТИНИ ОПШТИНЕ ШИД
Богат годинама, а сиромах здрављем, у доброј намери и жељи да својим скромним прилогом допринесем, колико толико култури свог родног места, решио сам, да један део резултата мог сликарског рада - 300 слика, предам мојој општини у нади да ове слике за Шид, његову културу, било сада, било за будућа поколења имају неку вредност.

petao

Поред мојих слика, дарујем и нешто слика од других угледних сликара такозваних наивних сликара, са којима сам размењивао слике, а делом су их набавили моји синови који се придружују мојој жељи и намери да дарујући ове радове предложим општинској Скупштини да се оснује музеј наивне уметности у Шиду, којега ћу и даље помагати ја и моја породица даровањем мојих радова.Сматрам, да су сви изгледи да тај Музеј не остане у границама Шида, вец да се може лепо развијати у медјународном оквиру. Зато сам овој збирци додао неколико радова страних уметника да јој то означи правац развитка. Верујем да ће овај мој скромни допринос помоћи младјима, а можда и оним будућим да имају нешто више од онога што је мени лично много недостајало, а то је култура.

Надам се, да ће се тим путем нашем Шиду пружити могућност да учествује у културном животу друштва, а његови становници медју мојим сликама да се осећају лепше, као и ја што сам се осећао медју сликама мог школског друга Саве Шумановића, чији је пример, мада са великим закашњењем деловао на мене.

Илија Башичевић Босиљ
Шид дана 3. новембра 1970. годинеРАДНО ВРЕМЕ:
- Радним данима – 8-18 часова
- Суботом – 9-15 часова
- Недељом - 9-15 часова , само за заказане групне посете ( група већа од 10 посетилаца )
У време празника– 9-15 часова

Тел/Факс : + 381 22 715 418
www.mnuilijanum.rs
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Приказ # 
Наслов Датум објављивања Аутор
Изложба слика великог формата 20 април 2012 Аутор Сремске новине
Изложба 29 слика сталне поставке 07 април 2012 Аутор М новине
Босиљ на ташнама 20 октобар 2011 Аутор Влада Ђитко

Статистика

Број прегледа чланака
1122360