Menu
RSS

Шидски портал™је интернет портал града Шида и општине, намењен је шиђанима (онима који су то некада били или који се тако осећају), користи за прикупљање и размену информација, текстова и догађаја на локално-глобалној мрежи „Интернету“, служи на корист шиђанима као својеврсна архива.

A+ A A-

Сремска куленијада Ердевик

kulenkoКулен је један од традиционалних месних производа из наших крајева. Ова специфична кобасица се прави у свакој доброј сремској кући, а свака кућа има свој рецепт који љубоморно чува

Први пут реч кулен спомиње се у Ријечнику српског језика Вука Стефановића Караџића објављеном 1852 године у Бечу. Према опису кулена који је тада дао Вук ова кобасица више би одговарала данашњем шварглу него данашњем кулену. Реч кулен је грчког порекла "колум" која у преводу значи дебело црево. Значи, кулен је велика кобасица или кобасица у дебелом цреву. Од других кобасица сремски кулен се разликује по томе што се у његовој изради користе најквалитетнији комади свињског меса. Посебно мора бити добар однос између меса и сланине, соли и праприке.


Сремачки кулен

Прва куленијада је одржана на салашу Бранка Ходоба у Сремској Митровици, 1999.године. Група ентузијаста и заљубљеника у кулен, уз хладан шприцер, договорише се да направе прву куленијаду и званично имају име и презиме оног ко најбоље уме и зна да направи кулен. Како се вест о куленијади брзо проширила Сремом, сваке године број предатих куленова се повећавао. И сваке године победници су славили, а остали се трудили да направе бољи кулен и да следеће године буду први, најбољи.

Место куленијаде се мењало: од салаша "Ходоба", преко, Хотела Срем, Баре Засавице, па све до 9. сремске куленијаде, када се преселила у Ердевик и оно је постало традиционално место одржавања.

 

 

Приказ # 
Наслов Аутор
У Ердевику одржана дванаеста "Сремска Куленијада“ Аутор Сремска куленијада

Статистика

Број прегледа чланака
1135271